Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Αντικαραμανλής

leave a comment »


Αυτά που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ είναι βεβιασμένα κι επικίνδυνα!

Διαβάζω τον Αλέξη Καλοκαιρινό στα Νέα σήμερα και με ξαφνιάζει η λύσσα με την οποία εκφράζεται εναντίον του Γιωργάκη. Γράφει ο Αλέξης Καλοκαιρινός:

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ήττα στις εκλογές, η πιεστικότερη ανάγκη για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αναζητήσει σε ατέρμονες αναλύσεις τα αίτια της ήττας αλλά να λύσει το πρόβλημα της ηγεσίας του. Το πρώτο θα συνιστούσε υπεκφυγή αναντίστοιχη με τις προσδοκίες της εκλογικής του βάσης. Το δεύτερο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να σηματοδοτήσει την αναστροφή των αιτίων της ήττας και την απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας.

Τι μας λέτε κ. καθηγητά! Μιας και έγιναν ατέρμονες αναλύσεις και αναζητήθηκαν τα αίτια της προηγούμενης ήττας του ΠΑΣΟΚ, ας προσπεράσουμε την ανάλυση του αποτελέσματος και ας εφορμήσουμε στα χειμερινά ανάκτορα να πάρουμε την εξουσία, του κόμματος πρώτα, της χώρας μετά.

Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι αποκλειστικά και μόνο η ηγεσία του;

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός κλείνει το σημείωμά του με την εξής παράγραφο:

Αποτελεί κατ΄ αρχήν δικαίωμα του κ. Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα στη διαδικασία αυτή. Πρέπει όμως όλοι να βλέπουν την πραγματικότητα χωρίς φενάκη: Ο κύβος ερρίφθη. Από τις εξελίξεις της διαδοχής δεν θα υπάρξει επιστροφή. Το ερώτημα είναι πόσο επώδυνη και διχαστική ή πόσο λυτρωτική και ενωτική θα αποδειχθεί αυτή η μετάβαση. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται μπροστά στην ιστορική του ευθύνη.

Με άλλα λόγια, ο Γιωργάκης καλά θα κάνει να μην κατεβεί υποψήφιος για να μη γίνει «διχαστική» και «επώδυνη» η διαδοχή. Κρίμα. Κρίμα διότι βλέπω ότι δε διδαχτήκαμε τίποτα απ’ το παρελθόν. Πίστευα και πλέον νιώθω ότι δικαιώνομαι, πως ήταν λάθος η αυτόματη και βελούδινη διαδοχή του Σημίτη απ’ τον Παπανδρέου. Ήταν έλλειψη πολιτικού θάρρους η υπεκφυγή και η φυγή απ’ τη μεριά του πρώην πρωθυπουργού. Ήταν επίδειξη θάρρους η ανάληψη της ευθύνης απ’ τον Γιωργάκη, αν και όπως αποδεικνύεται, αυτό δεν ήταν απλά θάρρος, αλλά άγνοια κινδύνου και πολιτική βλακεία.

Δε βλέπω το λόγο γιατί να μη συγκρουστούν δύο (ή και περισσότερα πρόσωπα) για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Δε βλέπω γιατί να μην κριθεί ο νυν αρχηγός και πρόεδρος του κόμματος από τη βάση, τους ψηφοφόρους και τους φίλους του κόμματος. Ας κριθεί και ας αποδοκιμαστεί. Να γίνει ξεκάθαρη η σύγκριση όμως, και μαζί με τη σύγκρουση να φανεί ποιον και τι υποστηρίζει ο καθένας μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δε βλέπω το λόγο γιατί τόσο άγχος, γιατί τόση πρεμούρα, γιατί τόση φούρια ν’ αλλάξει το ΠΑΣΟΚ αρχηγό, εδώ και τώρα!

Ο Γιωργάκης είχε μοναδικές ευκαιρίες. Και τις σπατάλησε. Όλες! Μία προς μία! Αντί να παραμείνει ο αυθεντικός Γιώργος Παπανδρέου με τις πραγματικά προοδευτικές αντιλήψεις και ιδέες, (αυτο)παγιδεύτηκε σε κάτι που δεν του ταίριαζε καθόλου. Αν πίστευα στο ΠΑΣΟΚ και ήθελα να κερδίσει αυτές τις εκλογές ήταν επειδή πίστευα πως, αν ο Γιωργάκης έπαιρνε τις εκλογές, θα λυτρωνόταν από τα δήθεν επικοινωνιακά δεσμά του και επιτέλους θα γινόταν και πάλι ο αυθεντικός εαυτός του. Η χώρα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό με όραμα σαν τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τα λάθη στη ζωή όμως, πληρώνονται. Και τώρα καλείται να πληρώσει αυτό το τίμημα, το τίμημα των λανθασμένων επιλογών του. Ας τον αφήσουμε να κριθεί.

Μετά τη συντριπτική ήττα του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούντων των καναλιών (βλ. Mega), τείνει να επιβληθεί μια τάση ότι αυτό που έφταιγε ήταν η ηγεσία. Είναι προφανώς λάθος ο συλλογισμός. Και για να δούμε ψύχραιμα τα πράγματα, αρκεί να στραφούμε στον τύπο εκτός του ΠΑΣΟΚ. Γράφει σήμερα ο Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή:

Tο 1996 έγινε στο ΠΑΣΟΚ μια άλλη σύγκρουση για την ηγεσία. Είχε ως έπαθλο την εξουσία, αλλά υπήρχαν και δύο διαφορετικές πολιτικές προτάσεις. Αντιπαρατέθηκε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ της «3ης Σεπτέμβρη». Σήμερα στο διακύβευμα στη μάχη κορυφής είναι ένα: ποιος μπορεί να κερδίσει εκλογές.

Το τελευταίο αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι επαρκή συνθήκη για να βγει το ΠΑΣΟΚ από την κρίση. Κι αυτό δεν είναι θεωρία – βασίζεται στην εμπειρία. Στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Και συνεχίζει:

Τότε η Νέα Δημοκρατία ύστερα από μια δεύτερη ήττα προτίμησε το «ξένο σώμα» επειδή «μπορούσε να κερδίσει τον Ανδρέα». Κατά τον ίδιο τρόπο σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει κάποιον που μοιάζει στον κ. Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να έχει ελπίδες κατάκτησης της εξουσίας.

Αυτή είναι η λύση; Να βρούμε τον αντι-Καραμανλή;

Δεν αμφισβητεί κανένας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος. Δύσκολα μπορεί να τον ειρωνευτεί κανείς και να τη γλιτώσει ατιμώρητος. Συνεπώς μαλακιούλες του στυλ «Ήρθες Γιώργο» στη Βουλή προφανώς κομμένες. Αν ο Καραμανλής θεωρείται ρήτορας (μη χέσω) τότε για τον Βενιζέλο τι να πούμε; Ο άνθρωπος είναι η προσωποποίηση της ρητορικής! Είναι σαφές λοιπόν, ότι ο Καραμανλής θα τα βρει σκούρα με τον Βενιζέλο, δεν το συζητώ αυτό.

Αρκεί όμως;

Χοντρός εναντίον θεόχοντρου, παιδοβούβαλος εναντίον βούβαλου, μπούλης εναντίον μπένυ. Μάνο α μάνο, ο ένας «θεσσαλονικιός» εναντίον του άλλου «θεσσαλονικιού», ο ένας «Μακεδόνας» εναντίον του άλλου «Μακεδόνα».

Μακεδονομάχοι και Μακεδονομαχίες εν γένει…

Αρκεί όμως;

Και άντε και τις παίρνει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Τι θα τις κάνει; Ποιο το όραμα του Βενιζέλου; Ποιο το όραμα του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα (υπό τον Βενιζέλο); Ο Μανδραβέλης είναι καταπέλτης όσον αφορά τις βιαστικές αλλαγές αρχηγών με μόνο κίνητρο και στόχο την εξουσία (η έμφαση δική μου):

Τι είχαμε τα τελευταία χρόνια στη Ν.Δ.; Διαδοχικές αλλαγές αρχηγών, όχι όμως με βάση κάποιες ιδεολογικοπολιτικές προτάσεις, αλλά ως δοκιμές για την κατάκτηση της κυβέρνησης. Στα συνέδριά της δεν υπήρξε καμιά ιδεολογική ζύμωση για τα προβλήματα του τόπου, εξ ου και η ένδεια συνεκτικών πολιτικών στη νυν διακυβέρνηση. Κινητήριος μοχλός των εξελίξεων ήταν η δίψα των μηχανισμών για τη διαχείριση του κράτους, και τις απολαβές που αυτή έχει.

Γι’ αυτό γίνεται ο καβγάς; Για το Κράτος;

Advertisements

Written by daskalakos

18 Σεπτεμβρίου 2007 στις 1:05 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: