Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Ύπουλες τακτικές

leave a comment »


Τα γυρνάμε τώρα;

Αναφέρομαι στο Συγκρότημα. Ποιο Συγκρότημα; Ένα είναι το Συγκρότημα: Το συγκρότημα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Το εκδοτικό συγκρότημα που εκδίδει Τα Νέα, Το Βήμα, Το Βήμα της Κυριακής και έχει ένα μεγάλο μερίδιο του Mega. Εκπρόσωπος του Συγκροτήματος ο πολύς και μη εξαιρετέος κ. Πρετεντέρης.

Μετά την καθολική κατακραυγή για την ανήθικη επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου μόλις μια μέρα μετά τις εκλογές –Παραιτηθείτε κ. Πρόεδρε ήταν το πρωτοσέλιδο του χθεσινού Βήματος- σήμερα φαίνεται ν’ ανακαλύπτουν αυτό που όλοι οι άλλοι είδαν από την πρώτη στιγμή: Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι (αποκλειστικά) η ηγεσία του, είναι ευρύτερο και βαθύτερο. Αν δεν γίνει πρώτα μια ουσιαστική και διεξοδική συζήτηση για τα αίτια της ήττας -τόσο του 2007 όσο και του 2004- καθώς και του οράματος του ΠΑΣΟΚ που θέλει να φέρει στην κοινωνία, όσους αρχηγούς και ν’ αλλάξει το κόμμα, πάλι θα καταψηφίζεται στις εκλογές…

Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί τον Γιώργο Παπανδρέου προσπαθώντας να παραβλέψω τα λάθη που έκανε τα τελευταία τρία χρόνια. Πρώτο και κυριότερο η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές του 2004. Ο Κώστας Σημίτης, ως άλλος Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, έδωσε το δαχτυλίδι της προεδρίας στον Γιώργο Παπανδρέου. Χωρίς συνέδριο. Χωρίς εσωκομματικές διαδικασίες. Χωρίς αντίπαλο. Χωρίς αντιπαράθεση. Κράτησε όμως την πρωθυπουργία για τον εαυτό του. Και το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στις εκλογές ως πρόβατο επί σφαγή. Έκανε το λάθος ο Γιώργος Παπανδρέου να πιστέψει ότι αν έχει την υποστήριξη της βάσης του κόμματος θα επικρατούσε επί μηχανισμών και προσώπων και θα μπορούσε να επιβάλλει τη σχεδόν ρομαντική του πολιτική ηγεμονία στο ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και η γελοία διαδικασία της επικύρωσης της προεδρίας του από ένα εκατομμύριο φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ. Γελοία διότι χωρίς αντίπαλο ποιο το νόημα; Ήταν αυτονόητη η υπερψήφισή του. Το μέγεθος της προσέλευσης του κόσμου λίγη σημασία είχε όπως φάνηκε στα επόμενα χρόνια. Όπως το Ένα Δαχτυλίδι του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, έτσι και το δαχτυλίδι της προεδρίας ήταν μολυσμένο.

Το ίδιο δαχτυλίδι τώρα ποθεί διακαώς να φορέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αξία του ανδρός είναι αδιαμφισβήτητη. Το ίδιο και η αλαζονεία του. Και η δίψα του για εξουσία. Δεν έχω καμιά αντίρρηση να διεκδικήσει την προεδρία. Αν οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ το επιθυμήσουν, ας την αναλάβει. Αυτό που μ’ ενοχλεί είναι η αδημονία του, το μέγεθος της λαχτάρας του. Αυτό που μ’ ανησυχεί είναι η αήθης επίθεση του Συγκροτήματος στον Γιώργο Παπανδρέου και η άνευ όρων (έτσι τουλάχιστον φαίνεται) υποστήριξη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Βιάστηκαν όμως. Η βιασύνη τους, ενόχλησε. Και τώρα τα γυρνάνε.

Ο Δημήτρης Ψυχογιός σ’ ένα σημείωμα στο blog του στο in.gr (επίσης ιδιοκτησίας του Συγκροτήματος) αφήνει υπονοούμενα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει την απόφαση να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ και να ιδρύσει δικό του κόμμα!

Δεν ήταν ιδέα της στιγμής, εδώ και ένα-ενάμισυ χρόνο μου είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου γίνονταν με την προοπτική της ήττας, ότι δημιουργούσε μέσα στο ΠαΣοΚ προσωπικό μηχανισμό που θα τον ακολουθούσε αν αποχωρούσε από το κόμμα ή θα έμενε μαζί του, αν κατάφερνε να διώξει τους άλλους. Φοβάμαι ότι αυτή η αίσθηση ήταν σωστή.

Ορίστε; Κι εσείς οι καλοί δημοσιογράφοι, επιφυλλιδογράφοι και λοιποί -γράφοι πού ήσασταν;  Πότε ακριβώς σκοπεύατε να προειδοποιήσετε τον αφελή και αδαή ψηφοφόρο της Δημοκρατικής Παράταξης για τις μηχανορραφίες του Γιώργου Παπανδρέου; Ρητορικό και ειρωνικό το ερώτημα. Δε χρειάζεται και πολύ μυαλό να δούμε ποιοι μηχανορραφούσαν πίσω από την πλάτη του Γιώργου Παπανδρέου με απώτερο σκοπό να φορέσουν εκείνοι το Δαχτυλίδι της Προεδρίας!

Φυσικά η επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου δεν περιορίστηκε στο blog. Στο χθεσινό φύλλο του Βήματος έγραφε:

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του, που με συνέπεια δίνουν ανιδιοτελείς προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες ενάντια στην καθημερινή μιζέρια, την καθυστέρηση, τον ρατσισμό, την αδικία, τη φτώχεια, τον εθνικισμό, την υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος, διαπιστώνουν ότι η ηγεσία τους ήταν ανίκανη να τους κεφαλαιοποιήσει. Ολοι περιμέναμε την αξιοπρεπή αποχώρηση του κ. Παπανδρέου: όπως θα είχε τη δόξα της νίκης και θα γινόταν πρωθυπουργός αν κέρδιζε, το ίδιο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ήττας και να παραιτηθεί

Εκεί όμως που ξεπερνάει τα όρια ο Δημήτρης Ψυχογιός είναι όταν γράφει στο blog του:

η προσβλητική αναφορά στον Κώστα Σημίτη («Δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές») είναι τουλάχιστον αχαριστία απέναντι στον άνθρωπο που του παρέδωσε το ΠαΣοΚ πριν τέσσερα χρόνια

Γιατί δικό του ήταν και του το παρέδωσε; Ο Κώστας Σημίτης δεν παρέδωσε τίποτα. Ξέφυγε μ’ έναν ύπουλο και πονηρό τρόπο και διέσωσε την υστεροφημία του χωρίς ποτέ να χρειαστεί να δώσει λογαριασμό στον Ελληνικό Λαό και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Μακάρι, χίλιες φορές μακάρι να είχε χάσει το ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη και η διαδοχή να γινόταν με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, ανάμεσα σε όσους ήθελαν να διεκδικήσουν την καρέκλα του προέδρου. Σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Μπορεί να θεωρώ τον Κώστα Σημίτη τον καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, αλλά αυτό δε μ’ εμποδίζει να καταλάβω ότι αυτό που έκανε, δεν το έκανε για το καλό του ΠΑΣΟΚ, αλλά για ν’ αποδυναμώσει έναν δελφίνο. Του έδωσε το μολυσμένο Δαχτυλίδι κι εκείνο έκανε τη δουλειά του.

Αν αξίζει να χάσει την προεδρία ο Γιώργος Παπανδρέου είναι επειδή όλα αυτά ήταν φανερά και ξεκάθαρα από τότε, ειδικά σε όσους παροικούν στην Ιερουσαλήμ του ΠΑΣΟΚ…

Σήμερα φυσικά, τόσο ο κ. Ψυχογιός όσο και ο κ. Πρετεντέρης ανακόπτουν λίγο την επίθεσή τους και ανακαλύπτουν αυτά που όλοι οι άλλοι φώναζαν από την πρώτη στιγμή:

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν ανανεώθηκε: οι σημερινοί εξηντάρηδες- εβδομηντάρηδες που εκλιπαρούν θέσεις εργασίας από τον Σιράκ προσκολλήθηκαν στα πόστα τους στη μετά Μιτεράν εποχή και ποδοπάτησαν ως «ελέφαντες» κάθε νεότερη φωνή ή ιδέα- για τούτο και το μίσος προς τη Ρουαγιάλ που τους επέβαλε την υποψηφιότητά της. Ας τα έχουν υπόψη τους στο ΠαΣοΚ όσοι νομίζουν ότι το πρόβλημα είναι να εκλέξουν στα γρήγορα πρόεδρο «καλύτερο» από τον Γιώργο Παπανδρέου χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς ανανέωση σε πρόσωπα, πολιτική και ιδέες.

Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν πνεύμα επουράνιο…

Ακόμα και ο Πρετεντέρης που χτες έκανε άνευ προηγουμένου επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (λέγε με Γιώργο Παπανδρέου) σήμερα τα μάζεψε λίγο. Λίγο είπαμε..

Αφού δεν τους βγήκε η ατάκα κι επί τόπου παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και η ανάληψη της αρχηγίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με διαδικασίες ακόμα πιο αδιαφανείς από εκείνες του 2004, τώρα όλοι ανακαλύπτουν τη συναίνεση, την ενότητα και τις καταστατικές διαδικασίες.

Είναι κρίμα πάντως που δεν υπάρχουν τα δελτία του Mega στο Internet (σε αντίθεση με το Σκάι που μ’ έχει εντυπωσιάσει καθώς σχεδόν κάθε εκπομπή και ρεπορτάζ υπάρχει στο site τους, διαθέσιμη για οποιονδήποτε θέλει να τη δει, να την ξαναδεί και να την κρίνει). Ίσως τότε να έδειχναν λιγότερη αμετροέπεια και περισσότερη αυτοσυγκράτηση εκεί στην Παιανία…

Advertisements

Written by daskalakos

19 Σεπτεμβρίου 2007 στις 10:10 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: