Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Ο γάμος και τα πουρνάρια του ΠΑΣΟΚ

with one comment


Ο προβληματισμός και τα σενάρια διάσπασης και δημιουργικής καταστροφής που αναφέρει ο daskalakos στριφογυρίζουν και στο δικό μου μυαλό τις τελευταίες μέρες. Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο αρχικά φαινόταν. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση το ίδιο και οι φίλοι και τα μέλη του. Ο περιβόητος διάλογος είναι πλέον φανερό ότι δεν πρόκειται να γίνει. Ας είμαστε ρεαλιστές, κανένας στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ένα νέο κόμμα, κανένας δεν θέλει καινοτόμες ιδέες και ρίσκο. Δεν γίνεται πολιτική αντιπαράθεση. Γίνεται πόλεμος ομάδων που συγκροτήθηκαν σχεδόν τυχαία και των οποίων τα μέλη επέλεξαν στρατόπεδο με κατεξοχήν κριτήρια προσωπικής πολιτικής επιβίωσης. Και εδώ είναι το πρώτο και σημαντικό εμπόδιο της πράσινης εσωκομματικής διαδικασίας. Οι υποψήφιοι υποστηρίζονται από ομάδες με τις οποίες έχουν ελάχιστες ιδεολογικές συγγένειες.

Η ψυχαναλυτική προσέγγιση του Ανδρουλάκη έχει τεράστιες δόσεις αλήθειας, περιγράφοντας μία εικόνα μάλλον εφιαλτική. Γράφει:

Είναι σαν να έχει συσσωρευθεί επί πολλά χρόνια μεγάλη ένταση και αντιπάθεια και στήνεται ένας καυγάς δύο ομάδων συμμαθητών με σχεδόν τυχαία σύνθεση για να ‘πλακωθούν’ και να εκτονωθεί αυτή η ένταση. Είναι ο ‘ναρκισσισμός των μικρών διαφορών’, κατά τον Φρόυντ, η ‘αντιπάθεια των συγγενών’ και το ‘σύνδρομο της αδελφοκτονίας’ που χτυπά τις ‘αδελφικές κοινότητες’ όταν πια το είδωλο του πατέρα είναι μακρινό.

Έτσι είναι. Όπως και να το δει κανείς δεν είναι δυνατόν ο ΓΑΠ της ανοιχτής κοινωνίας να έχει ανάγκη την στήριξη Τσοβόλα, ούτε είναι λογικό ο Βενιζέλος να αναγορεύεται στον νέο σημαιοφόρο του εκσυγχρονισμού. Δεν υπάρχει καμία πολιτική, ούτε καν πολιτικοφανής βάση στις εσωτερικές διεργασίες του κινήματος. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε περίτρανα από την πλατφόρμα Βενιζέλου. Την χειρότερη πολιτική πλατφόρμα που έχει γραφτεί τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, οι «παρατάξεις» του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ περισσότερες αυτή τη φορά. Υπάρχει μία πολυχρωμία τάσεων που βασίζεται περισσότερο σε προσωπικά απωθημένα παρά σε επί της ουσίας θέματα. Και αυτή η πολυχρωμία καθιστά την εσωκομματική τράπουλα ακόμη πιο ανακατεμένη και θολή.

Δεν είμαι σίγουρος πλέον αν θέλω να ψηφίσω το ΓΑΠ. Από ότι φαίνεται διαχειρίζεται τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες με τις ίδιες άθλιες μεθόδους που τον οδήγησαν στην καταστροφή στις 16/9. Δεν μπορεί να σχηματίσει επιτελείο. Δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικά ισχυρό λόγο. Αρκείται στα λίγα και σίγουρα. Θα πάει με τους παλαιοπασόκους μέχρι τέλους, κι ας απέχει από την λογική και την φιλοσοφία τους έτη φωτός. Φοβάται ότι πλέον αυτούς έχει μόνο. Και ίσως να έχει δίκιο.

Άλλα μία τραγική κατάσταση και ένα αδιέξοδο έχουν πάντα δύο φάσεις. Η μία είναι όταν μπαίνεις και η άλλη όταν δεν μπορείς να βγεις. Την δεύτερη την εκφράζει ο Βενιζέλος. Δεν είναι η λύση και αυτό είμαι σίγουρος ότι το υποψιάζονται ακόμα και οι υποστηρικτές του. Δεν είναι δυνατόν ο ευφυέστερος των πολιτικών να κινείται με τόσο αφελή τρόπο και να καταθέτει τόσο προφανείς και ανόητες πολιτικές απόψεις. Δεν είναι ικανός! Είναι ταλαντούχος αλλά όχι αποτελεσματικός. Η πολιτικές του δυνατότητες είναι εκνευριστικά μονόπλευρες.

Δυστυχώς ο μύθος του στελεχιακού δυναμικού υψηλού επιπέδου τον οποίο καλλιέργησε και διαφήμισε το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να καταρρέει. Η πολιτική απόδοση των κορυφαίων στελεχών κρίνεται ανεπαρκής. Οι επιδιώξεις τους είναι τόσο κοντόφθαλμες που δεν μπορούν καν να το κρύψουν. Η αναγέννηση του κόμματος, η παραγωγή ή έστω υιοθέτηση καινοτόμων ιδεών, η νέα ριζοσπαστική πολιτική παρουσία που για την βάση του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον Γάμο, φαίνεται ότι για τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτελούν απλώς πουρνάρια.

Written by Christos

5 Οκτωβρίου 2007 στις 12:28 πμ

Αναρτήθηκε στις ΠΑΣΟΚ, Πολιτική

Tagged with ,

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] October 5, 2007 Αναδημοσίευση απο το Μπλόγκ “Δελφίνοι” […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: