Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Μηχανισμοί ανανέωσης

3 Σχόλια


works

Photo Copyright © by fallsroad

Πώς ανανεώνεις κάτι ξοφλημένο, πεθαμένο, παρωχημένο;

Και οι δύο υποψήφιοι υπόσχονται την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, το άνοιγμά του στον κόσμο και την κοινωνία.

Δυσκολεύομαι να δω πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Οι δημοσιογράφοι, με το κουτσομπολίστικο ενδιαφέρον τους για τα πράγματα, πίσω απ’ τη λέξη ανανέωση βλέπουν διαγραφές στελεχών. Σε σχετική ερώτηση που απεύθυναν στο Μίμη Ανδρουλάκη, ο Μίμης απάντησε πολύ σωστά ότι η ανανέωση δεν θα γίνει με διαγραφές και προγραφές αλλά με κατάλληλους μηχανισμούς που θα επιφέρουν την ανανέωση.

Προχθές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε μεταξύ άλλων τα στελέχη του κόμματος στα διάφορα όργανα να υπηρετούν με θητεία: κάθε στέλεχος θα δικαιούται το πολύ τρεις θητείες εκ των οποίων μόνο δύο συνεχόμενες.

Μ’ άρεσε αυτή η πρόταση. Ανέκαθεν είχα μια αλλεργία προς ισόβιους προέδρους, πρωθυπουργούς και αρχηγούς. Βάσει του ρητού ουδείς αναντικατάστατος, με γοητεύει η ιδέα της αναγκαστικής αποχώρησης από την εξουσία. Αν οι Αμερικανοί μπορούν να κυβερνούν τον κόσμο αλλάζοντας υποχρεωτικά τον πρόεδρό τους μετά από δύο τετραετίες, δε βλέπω το λόγο γιατί εμείς να περιμένουμε τη σωτηρία από ισόβιους μεσσίες. Μακάρι να υπήρχε σχετική πρόβλεψη και στο Σύνταγμα της Ελλάδος, όχι μόνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ούτως ή άλλως είναι διακοσμητικός, αλλά και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του…

Μακάρι να υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου.

Φυσικά η πρόταση δεν είναι χωρίς προβλήματα. Κυριότερο όλων ίσως, το ενδεχόμενο διαρχίας, να είναι δηλαδή άλλος πρόεδρος του κόμματος και άλλος πρωθυπουργός (αν και όταν ξανακυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ…).

Αυτή η πρόταση είναι ένας πιθανός μηχανισμός ανανέωσης του κόμματος. Δεν αρκεί όμως. Έστω ότι παρέρχονται οι δύο θητείες, και όλα τα στελέχη που θα εκλεγούν απ’ το προσεχές συνέδριο αναγκάζονται να παραιτηθούν. Ποιος θα τους διαδεχθεί; Με άλλα λόγια, πώς πείθεις κάποιον αμέτοχο έως τώρα, να τολμήσει να μπει στην κομματική διαδικασία;

Χρειάζονται επιπλέον μηχανισμοί ανανέωσης και είναι χρέος μας, αν κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν τους προτείνει, να τους επινοήσουμε και να τους προτείνουμε εμείς.

Επειδή κι εγώ, αλλά πολύ περισσότερο ο provocator, έχω πικρή εμπειρία απ’ την προσπάθεια συμμετοχής στο κόμμα, απ’ την προσπάθεια ανανέωσης και ανασύστασης των τοπικών οργανώσεων και πολύ, μα πάρα πολύ πικρή εμπειρία απ’ τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάδειξη των υποψηφίων για τις Δημοτικές Εκλογές, οι μηχανισμοί ανανέωσης είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να επιμείνουμε.

Και πάλι ορμώμενος από προσωπικές εμπειρίες, θα προτείνω για αρχή δύο άμεσα και δραστικά μέτρα:

 1. Κατάργηση και διάλυση της ΠΑΣΠ και της κομματικής νεολαίας.
 2. Ρήξη με τα συνδικάτα

Αυτή όμως, είναι μια ιστορία που θα πούμε μια άλλη φορά…

Written by daskalakos

17 Οκτωβρίου 2007 στις 7:59 μμ

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Οι προτάσεις σου στο τέλος με βρίσκουν σύμφωνο ως προς την ουσία αν και διαφωνώ λίγο με την διατύπωση. Γενικά θεωρώ ότι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του κόμματος με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κινήματα είναι μία βασική πτυχή της ανανέωσης και πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθούμε επισταμένως.

  Christos

  17 Οκτωβρίου 2007 at 8:42 μμ

 2. […] εγώ την άποψη μου, με αφορμή τόσο το άρθρο του daskalakos Μηχανισμοί ανανέωσης και τις προτάσεις για θητείες του συντρόφου […]

 3. Γνώμη μου είναι ότι αυτή τη στιγμή η κομματική νεολαία και η ΠΑΣΠ στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι ένα από τα πιο σάπια κομμάτια του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο κομματικός μηχανισμός χρειάζεται κυριολεκτικά διάλυση. Ούτε για πάρτι αξίζει, ούτε για διακοπές στη Μύκονο, ούτε για πορείες ενάντια στο NATO και στα ξένα συμφέροντα. Υπάρχει από κεκτημένη ταχύτητα και για να αναδεικνύονται «στελέχη» όπως η Τόνια Αντωνίου…

  Όσο για τα συνδικάτα, τα περισσότερα αυτή τη στιγμή αντιδρούν σε κάθε μεταρρύθμιση. Εκτός του ότι δεν εκπροσωπούν πρακτικά κανέναν (βλ. ΠΟΣΔΕΠ και ΟΛΜΕ), συμπεριφέρονται μονίμως φοβικά σε κάθε αλλαγή, καθιστώντας αδικαιολόγητα δύσκολη κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης.

  Θα τα γράψουμε και αναλυτικότερα…

  daskalakos

  18 Οκτωβρίου 2007 at 7:18 πμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: