Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Ποιος είναι ο ορισμός της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα;

leave a comment »


Πώς ορίζεται η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα; Όταν λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστικό κόμμα τι εννοούμε; Δυστυχώς αυτές οι έννοιες δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες. Καθένας έχει κι έναν διαφορετικό ορισμό να δώσει. Καθένας ερμηνεύει διαφορετικά τα πράγματα. Γι’ αυτό και όλη αυτή η συζήτηση περί αριστερής ή δεξιάς στροφής του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα.

George Papandreou

© philippe grangeaud / solfé communications

Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση, παραθέτω τον ορισμό που έδωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης στην εκπομπή «Ο Επισκέπτης της Παρασκευής» την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου:

Σοσιαλισμός δε σημαίνει τη μηχανική της αντικατάστασης ενός συστήματος από ένα άλλο, αυτό δεν παίζεται σήμερα στην ημερήσια διάταξη πουθενά στον κόσμο, δηλαδή, δεν είναι ο σοσιαλισμός με την έννοια της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, της δημιουργίας εκ του μηδενός ενός άλλου συστήματος. Σήμερα σοσιαλιστικό είναι ένα κίνημα το οποίο μεταβάλλει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων προς μια κατάσταση μεγαλύτερων ευκαιριών, δυνατοτήτων και τελικών αποτελεσμάτων για τους οικονομικά αδυνάτους. Εκεί κρίνεται το στοίχημα. Εκεί επιβεβαιώνεται αν πράγματι είσαι ή δεν είσαι, δηλαδή, μια κίνηση μέσα στο υπάρχον σύστημα προς το παρόν. Στην ημερήσια διάταξη της ανθρωπότητας δεν τίθεται η αντικατάσταση ενός συστήματος από ένα άλλο. Είναι το πρόβλημα βαθύτερων αλλαγών μέσα στο υπάρχον σύστημα.

Και προς το τέλος της εκπομπής έδωσε κι ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα:

Μια αριστερή κυβέρνηση επιβεβαιώνεται σ’ αυτό που είπα στην αρχή, τι είναι σοσιαλσιμός σήμερα: είναι η κίνηση που μεταβάλλει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων στο δόγμα γνώση, ασφάλιση, δουλειά σ’ αυτούς που μπορούν, ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη και αξιοπρεπής διαβίωση σ’ αυτούς που πράγματι δεν μπορούν. Όχι να μοιράζω λεφτά δεξιά κι αριστερά, τζάμπα λεφτά.

Με άλλα λόγια: Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τον καπιταλισμό, δεν προσπαθούμε να αναιρέσουμε την ελεύθερη αγορά, αντιθέτως προσπαθούμε να βάλουμε ένα μέτρο, κάποια όρια, ώστε να υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες για όλους, ώστε να υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία γι’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν (ό,τι κι αν σημαίνει «δεν τα κατάφεραν»), ώστε να προστατεύονται αυτοί που δεν μπορούν.

Με άλλα λόγια:

Οι πολιτικές του «τρίτου δρόμου» κρίνονται αλλού θετικότερα κι αλλού αρνητικότερα, αλλά η κοινή ετυμηγορία είναι πως το εγχείρημα άγγιξε τα όριά του, ξεπεράστηκε. Πως η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να επανεφεύρει πρόγραμμα και στόχους, να μετατοπίσει το στίγμα της, να επανασυνδεθεί με το ξεχασμένο, θεμελιώδες αίτημα της ισότητας.

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Written by daskalakos

21 Οκτωβρίου 2007 στις 9:47 πμ

Αναρτήθηκε στις Πολιτική

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: