Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Μηχανισμοί ανανέωσης II

3 Σχόλια


10
Photo Copyright © by fallsroad

Δε μελέτησα καλά το μάθημά μου. Απορώ με τον εαυτό μου, απορώ και με τις εφημερίδες που στηρίζουν τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Στο προηγούμενο post είχα αναφερθεί στις προτάσεις Βενιζέλου για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Τις είχα παρουσιάσει ως μία πρώτη απάντηση στο ερώτημα πώς θα ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς για όλους μας, και δυστυχώς για μένα που δεν τις διάβασα στην ώρα τους, ο νυν, και ελπίζω και αυριανός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε κάνει αυτές τις προτάσεις ήδη από την πρώτη του ομιλία στο Εθνικό Συμβούλιο στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει στο κλείσιμο της ομιλίας του:

Με την ίδια αποφασιστικότητα, που σας λέω ότι πρέπει να πάμε σε αλλαγές, χωρίς να διστάζουμε πουθενά, σας καλώ επίσης να υπερασπιστούμε τις μεγάλες και ριζοσπαστικές τομές, που όλοι μαζί κάναμε και που δεν ρέπει να απεμπολήσουμε.

 • Το ανοιχτό κόμμα, με τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις διαδικασίες για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ακόμα και αν δεν είναι μέλος ή φίλος του ΠΑΣΟΚ.
 • Την αποκέντρωση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών οργανώσεων.
 • Την εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με κορυφαίο παράδειγμα την άμεση εκλογή του Προέδρου, αλλά και των κομματικών δημοψηφισμάτων.
 • Την καθιέρωση σε όλα τα όργανα ποσοστού εκπροσώπησης κάθε φύλου 40% τουλάχιστον και σε όλα τα μονοπρόσωπα όργανα θέσης αναπληρωτή που είναι πάντα αντίθετου φύλου.
 • Την κατοχύρωση σε κάθε εκλογή οργάνου ανανέωσης τουλάχιστον 20% των μελών και την απαγόρευση εκλογής στο ίδιο αξίωμα για περισσότερο από τρεις θητείες.
 • Την καθιέρωση αυστηρών ασυμβιβάστων και ρυθμίσεων πόθεν έσχες για όλες τις θέσεις ευθύνης μέσα στο κόμμα.

(Φίλε provocator και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις θητείες ως μηχανισμό ανανέωσης…)

Σε κάποιο άλλο σημείο της ομιλίας του, είχε πει:

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, από ‘δω και μπρος, θα κουβεντιάζουμε συλλογικά τα κριτήρια ανάδειξης των στελεχών μας, αλλά και θα εμπεδώσουμε ένα σύστημα αξιολόγησης και ανάδειξης νέων στελεχών, κάτι που λείπει, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τον τόπο μας, κάτι που μόνο εμβρυακά ξεκίνησε επί των ημερών μου. Και βέβαια, πρέπει να συνεχιστεί η ανανέωση. Μόνο όμως πάνω σε ένα τέτοιο σύστημα αξιολόγησης. Αξιολόγησης, που μπορεί να οικοδομήσει πραγματικά τη νέα συλλογικότητά μας.

(Υποθέτω ότι με τη φράση «κάτι που μόνο εμβρυακά ξεκίνησε επί των ημερών μου» ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται στη Διαβουλευτική Δημοσκόπηση για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Αμαρουσίου)

Οι προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου μου φαίνονται πολύ πιο συγκροτημένες απ’ αυτές του Ευάγγελου Βενιζέλου. Φαίνεται ότι τις έχει επεξεργαστεί στο μυαλό του και ότι ήθελε από καιρό να τις εφαρμόσει. Αντίθετα οι προτάσεις Βενιζέλου μου φαίνονται γράφτηκαν στο γόνατο, πρόχειρα, μόνο και μόνο για να αντιπροτείνει κάτι απέναντι στον Παπανδρέου.

Κι όμως, όλοι, ακόμα κι εγώ, έγραψαν για τις προτάσεις Βενιζέλου και κανείς για τις προτάσεις Παπανδρέου.

Μα καλά, κανείς δεν παρακολούθησε ολόκληρη την ομιλία του;

Υ.Γ. Περισσότερα για τη Διαβουλευτική Δημοσκόπηση (Deliberative Polling) υπάρχουν εδώ κι εδώ. Περισσότερα για τη διαδικασία στο Μαρούσι, υπάρχουν εδώ.

Υ.Υ.Γ. Αλήθεια, provocator, αν γινόταν αυτή η διαδικασία και στα δικά μας μέρη, υπήρχε περίπτωση να κατεβεί υποψήφιος αυτός που τελικά πήρε το χρίσμα;

Written by daskalakos

21 Οκτωβρίου 2007 στις 11:38 πμ

3 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Στην δική μας περιοχή είχε μπει το ζήτημα να εκλεγεί ο υποψήφιος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ με την ίδια διαδικασία που εκλέγεται ο πρόεδρος. Αυτή η διαδικασία τελικά εμποδίστηκε στο να πραγματοποιηθεί γιατί κάποιοι ήθελαν να το παίζουν παράγοντες και γιατί τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να το παίζουν παράγοντες. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν μπαίναμε σε αυτήν την διαδικασία εκλογής δεν ξέρω αν θα είχαμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ίσως να είχαμε μια πιο αξιοπρεπή παρουσία σαν χώρος. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι αυτοί που θα συμμετείχαν (ως υποψήφιοι) θα ήταν όλοι οι γνωστοί άγνωστοι, άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, που έχουν δώσει, αν ήταν να δώσουν, και που πλέον αποτελούν αυτό που λέμε καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ.
  Άρα καταλήγουμε πάλι στο συμπέρασμα ότι οι μηχανισμοί δεν κάνουν την ανανέωση, την ανανέωση την κάνει η συμμέτοχη και μονό αυτήν.

  provocator

  21 Οκτωβρίου 2007 at 10:28 μμ

 2. Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έχω μελετήσει σε βάθος το θέμα της Διαβουλευτικής Δημοσκόπησης, νομίζω ότι η λίστα των υποψηφίων είναι ανοιχτή. Επειδή στη διαδικασία συμμετέχουν πολλοί, και όχι μόνο απ’ τον οικείο κομματικό χώρο (ΠΑΣΟΚ), θα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να θέσουν υποψηφιότητα και άτομα που δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό, που δεν ανήκουν στο καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ. Αλλά ακόμα κι αν κανείς έξω απ’ τον κομματικό μηχανισμό δεν εκδήλωνε ενδιαφέρον να κατεβεί ως υποψήφιος, η ανοιχτή διαδικασία και η ευρύτερη συμμετοχή του κόσμου θα ακύρωναν στην πράξη τις υπόγειες συναλλαγές και ο υποψήφιος θα ήταν πολύ καλύτερος, παρότι κομμάτι του καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ. Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι μηχανισμοί είναι απαραίτητοι, ως καταλύτης που θα δώσουν το έναυσμα για την ανανέωση…

  daskalakos

  21 Οκτωβρίου 2007 at 10:39 μμ

 3. Στο θέμα της θητείας:
  Απλά πιστεύω ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στο μέτρο με τις θητείες, του δίνουμε διαστάσεις πανάκειας.
  Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την οργανωτική του δομή πριν 4 περίπου χρόνια, με στόχο κυρίως να ανακατέψει την τράπουλα (και να φέρει ανανέωση) σε επίπεδο στελεχών, τελικά το μόνο που έγινε ήταν να αλλάξουν καρέκλες κάποιοι. Υπήρξε και το μέτρο με το 40% του αντίθετου φύλου σε όλα τα όργανα και του αντίθετου φύλου στον γραμματέα και στον αναπληρωτή του, το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται η κάθε απίστευτη θεία σε απίστευτες θέσεις, και εν τέλει να μην τιμούν αυτές οι παρουσίες την συμμετοχή των γυναικών.
  Αν είναι ένα κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, αν έχει πραγματικές πολιτικές οργανώσεις με συμμέτοχες νέων, τότε η εναλλαγή και η ανανέωση θα είναι δεδομένη.
  Ξαναλέω ότι με την ίδια λογική θα έπρεπε να υπάρχει πλαφόν και στις συνεχείς θητείες των κομμάτων στην κυβέρνηση. Καταρρίπτεται η βασική αρχή της δημοκρατίας, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

  provocator

  21 Οκτωβρίου 2007 at 10:47 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: