Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Εκλεξιμότερος: το στοίχημα το παίξαμε, το έργο το έχουμε δει.

2 Σχόλια


Εκλεξιμότερος: το στοίχημα το παίξαμε το έργο το έχουμε δει.

Το 1996 ο εκσυγχρονισμός ήταν κοινωνικό αίτημα, ήταν προσταγή, ήταν και ελπίδα για εκσυγχρονισμό του κόμματος. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1996 οι επιλογές ήταν δύο σε επίπεδο προσώπων.

Κώστας Σημίτης: εκφραστής τότε του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, του κόμματος, τής χώρας, πλαισιώνονταν από μια νέα γένια στελεχών τότε, από μια ελπίδα για μία νέα αλλαγή, από μια νέα πνοή (κατηγορούνταν τότε σαν δεξιός από τους πολιτικούς εσωκομματικούς αντιπάλους).

Άκης Τσοχατζόπουλος : εξέφραζε τότε το ΠΑΣΟΚ που έφευγε, το παλιό ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, χρεώνονταν όλα τα κακά του ΠΑΣΟΚ, θεωρητικά είχε όλο το μηχανισμό με το μέρος του.

Σε ένα συνέδριο που κανείς θα περίμενε να εκλεγεί αυτός που έχει τον έλεγχο των μηχανισμών, εκλέχτηκε αυτός που δεν τους είχε.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το τότε συνέδριο αφουγκράστηκε την κοινωνία, διάλεξε αυτό που λέγαμε τότε ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

Στην πραγματικότητα ένα κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ (άδειαζαν οι δημόσιες υπηρεσίες στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ) δεν κόλλησε σε «περιττές» σκέψεις μεταξύ εκσυγχρονισμού και πατριωτισμού, σε «ξεπερασμένα» διλήμματα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς στροφής, δεν κόλλησε στο διάκριση μεταξύ άξιου και επιτυχημένου και ανθρώπου των μηχανισμών.

Με βάση το ένστικτο της αυτοσυντήρησης όλα ήταν απλά: εκλέξιμος. Ποιος θα μας κρατήσει στην εξουσία; Τα gallup το έδειχναν ξεκάθαρα: ο Σημίτης. Αυτή την άποψη είχα και εγώ, φοιτητής τότε, εγώ δεν ψήφιζα, δεν ήμουν στο ανώτατο σοφό κομματικό κονκλάβιο που θα εξέλεγε αρχηγό, παρόλα αυτά με έβρισκε η απόφαση τους σύμφωνο και για τους δυο λόγους, και γιατί ήταν εκλέξιμος αλλά και για τους λόγους που υποθετικά τον ήθελε η κοινωνία (εκσυγχρονισμός κ.τ.λ.).

Δεν θα είχαν κανέναν ενδοιασμό να εκλέξουν τον Τσοχατζόπουλο αν αυτός πήγαινε καλύτερα στα gallup.

Και ο Σημίτης κυβέρνησε και κυβέρνησε 8 χρόνια (αυξάνοντας και την δύναμη του ΠΑΣΟΚ το 2000).

Παρέδωσε είναι αλήθεια μια χώρα ευρωπαϊκή, μια χώρα με έργα υποδομής που κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνουν στην Ελλάδα, με χώρα με διεθνές κύρος, μία χώρα με ισχυρή οικονομία, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Είναι αλήθεια ένα μεγαλειώδες έργο.

Δεν έλυσε όμως ζητήματα κοινωνικά, δεν έλυσε το ασφαλιστικό, δεν έλυσε ζητήματα της παιδείας, δεν την αναβάθμισε (ίσως να υποβαθμίστηκε κιόλας η τριτοβάθμια), δεν έλυσε προβλήματα της υγείας, δεν έκανε τομές στην δημόσια διοίκηση. Πιστεύει κανείς ότι από το 1996 μέχρι το 2004 οι ευκαιρίες για ένα άνθρωπο χωρίς υψηλές κοινωνικές και οικονομικές καταβολές αυξήθηκαν; Εγώ πιστεύω μειώθηκαν. Η ανεργία αγνοήθηκε για να μην πω το χειρότερο ότι χρησιμοποιήθηκε (αυξανόμενη) για να βελτιωθούν οικονομικοί δείκτες. Σε όλα αυτά περιμένει κανείς να πάρει θέση μια αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση.

Σαν κοινωνικές τάξεις αγνοηθήκαμε εμείς οι μικροί που στηρίζαμε παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ. Δεν κυβερνήσαμε εμείς, αλλά και κανείς δεν κυβέρνησε για εμάς.

Σε αυτές τις δύσκολες και ύστατες στιγμές θα συνεχίζουμε να λέμε ψέματα στους εαυτούς μας; Βρεθήκαμε στο περιθώριο από μία κυβέρνηση που στηρίξαμε και από έναν πρωθυπουργό που υπερασπιστήκαμε (ακόμη και όταν δέρνονταν συνταξιούχοι). Δεν αμφιβάλει κανείς ότι ήταν καλύτερη κυβέρνηση από την παρούσα κυβέρνηση της Δεξιάς.

Ποιος όμως μας άφησε έρμαια στις διαθέσεις του Καραμανλή για το ασφαλιστικό; Ποιος του επέτρεψε να μιλά για επανίδρυση του ΕΣΥ; Ποιος του επέτρεψε να μιλά για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Μία ρητορική αριστερή που κρύβει έντεχνα μια ακραία δεξιά πρακτική.

Και μετά από όλα αυτά μας μιλάνε ξανά για εκλεξιμότερο;

Το στοίχημα το παίξαμε, το έργο το έχουμε δει.

Δεν καταλαβαίνουν ότι ξύνουν μια βαθιά πληγή, που χρόνια μόνοι μας (χωρίς κανέναν οίκτο από όλους αυτούς που κυβέρνησαν) προσπαθούμε αν όχι να κλείσουμε τουλάχιστον να κρύψουμε.

Ποιος θα κυβερνήσει; Με ποιους; Για ποιους; Με τι στόχο;

Κανείς δεν απαντά;

Τουλάχιστον ο Γιώργος είπε και ένα συγγνώμη, έστω και αργά, είπε ότι όποιος είναι διψασμένος για εξουσία να πάει αλλού να ξεδιψάσει.

Δεν ξεδίψασαν όλοι αυτοί (οι «εκσυγχρονιστές» που συνωστίζονται σήμερα γύρω από το Βενιζέλο) που κυβέρνησαν τόσα χρόνια;

Λοιπόν εγώ δεν φιλοδοξώ να κυβερνήσω άμεσα, θέλω κάποιον να κυβερνήσει για την γενιά μου και για την κοινωνική μου τάξη.

Υ.Γ. Βλέπω στον ALPHA τον Σαββόπουλο,

Σε αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούνε τρώνε βρώμικο ψωμί

και οι πόθοι τους ακολουθούνε υπόγεια διαδρομή.

Written by κώστας (provocator)

23 Οκτωβρίου 2007 στις 11:39 μμ

2 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Προσυπογράφω.

  Θα καταφύγω και πάλι στον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή είπε στην εκπομπή του ότι, όλα αυτά τα μεγάλα και σπουδαία που πέτυχε η κυβέρνηση Σημίτη, όλα, κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν γίνει και από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Χωρίς να πάμε στο άλλο άκρο και να χαρακτηρίσουμε την κυβέρνηση Σημίτη ως δεξιά κυβέρνηση – τα επιτεύγματα της δεν ήταν ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ήταν εθνικά – απέτυχε να δώσει αριστερές απαντήσεις στα προβλήματα για τη λύση των οποίων ο κόσμος παραδοσιακά στρέφεται στην αριστερά: Παιδεία, Ασφαλιστικό, Ανεργία, Υγεία.

  Και, ναι μεν θα μπορούσε να κάνει όλα όσα κατάφερε η κυβέρνηση Σημίτη και μια δεξιά κυβέρνηση, δεν έχω δε, καμία αμφιβολία μέσα μου (βλ. κυβέρνηση Καραμανλή) ότι, ειδικά εκείνη την εποχή, δεν μπορεί να υπάρξει τόσο ικανή δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα.

  daskalakos

  24 Οκτωβρίου 2007 at 8:16 πμ

 2. Ξέρω δεν είναι καλό να αλληλοκολακευόμαστε αλλά δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να παραδεχτώ ότι το άρθρο σου είναι καταπληκτικό. Για έναν απλό λόγο: δεν κρατάει απλώς ίσες αποστάσεις. Τις ορίζει!
  Η αλήθεια είναι όπως ακριβώς την περιγράφεις, και αν θέλουμε να είμαστε πλήρως αντικειμενικοί με την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.

  Christos

  24 Οκτωβρίου 2007 at 9:17 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: