Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Τα παραμύθια που τελείωσαν

leave a comment »


Ήταν μια πολύ καλή ημέρα χθες. Ακόμα και αν είχα μεγάλες διαφωνίες με τον Παπανδρέου, πιστεύω ότι άξιζε την ψήφο μου μόνο και μόνο γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω στην χθεσινή, ιστορική κατά τη γνώμη μου διαδικασία. Δεν είναι λίγο το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη είμαστε μόλις η δεύτερη περίπτωση μελών κόμματος που αποφασίζουμε άμεσα για ένα διακύβευμα που μέχρι χθες κρινόταν κατά αποκλειστικότητα μέσα σε κλειστές συνεδριάσεις και με διαδικασίες αμφίβολης δημοκρατικής ποιότητας. Είτε μας αρέσει το αποτέλεσμα είτε όχι, είτε είμαστε πικραμένοι είτε χαρούμενοι, πρέπει κάποια στιγμή με ψυχραιμία να παραδεχτούμε το αυτονόητο. Η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ από την βάση είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στο κομματικό σύστημα τα τελευταία 25 χρόνια. Και υπεύθυνος για αυτό είναι αποκλειστικά ο Γιώργος.

Χθες τελείωσαν πολλά.

Τελείωσε το παραμύθι περί των ικανοτήτων του Παπανδρέου. Η πολιτική του απόδοση στην διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών ήταν εξαιρετική. Με ζηλευτή στρατηγική, εξουδετέρωσε και προσπέρασε σαν σταματημένο έναν από τους, ομολογουμένως, ικανότερους ανθρώπους της χώρας. Τι ορίζει λοιπόν την προσωπική ικανότητα αν όχι η σύγκριση με τους καλύτερους? Ο Παπανδρέου συγκρότησε μία ευρεία πλειοψηφία, όχι από τύχη, αλλά με το σπαθί του. Σχεδίασε και ακολούθησε πιστά όλα τα βήματα που η πολιτική επιστήμη διδάσκει ότι απαιτούνται για την εξασφάλιση ενός μεγάλου κοινωνικού ρεύματος. Δεν συμφωνώ με όλα, αλλά αναγνωρίζω ότι αποτελούν στοιχεία αποτελεσματικής ηγεσίας.

Τελείωσε το παραμύθι περί των ικανοτήτων το Βενιζέλου. Ακόμη περισσότερο το παραμύθι των ικανοτήτων γενικώς. Σε αυτή τη χώρα είχαμε ανέκαθεν στρεβλή και περιορισμένη αντίληψη για την «ικανότητα». Λαμβάναμε υπόψιν στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις ικανότητας. Ο κος Βενιζέλος μας έδειξε γλαφυρά ότι η ικανότητα μόνο από ένα στοιχείο μπορεί να προκύψει. Την αποτελεσματικότητα. Και η πολιτική αποτελεσματικότητα του αποδείχθηκε λίγη. Λανθασμένες επιλογές, κακή πολιτική στρατηγική, ανούσιο και αδύναμο κεντρικό μήνυμα. Από ότι φαίνεται, η πολιτική η κοινωνία και η ηγεσία δεν είναι ούτε έδρα της Νομικής ούτε τηλεοπτικό πάνελ, στα οποία ο Βενιζέλος διέπρεψε. Απαιτούν προσωπικότητες πολιτικά ολοκληρωμένες.

Τελείωσε τέλος το παραμύθι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα συνονθύλευμα καρεκλοκένταυρων ανθρώπων που επιζητούν την εξουσία και μόνο αυτή. Ναι υπάρχουν τέτοιοι, πολλοί και έκαναν κουμάντο για πολύ καιρό. Δεν είναι όμως αυτοί το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι για πρώτη φορά στην ιστορία του τα 830000 μέλη και φίλοι που ψήφισαν. Και επέλεξαν , προς έκπληξη όλων να συγκρουστούν μετωπικά με μία εμμονή που στοίχειωνε για χρόνια τον χώρο τους. Την εμμονή της εξουσίας

Written by Christos

13 Νοεμβρίου 2007 στις 1:40 πμ

Αναρτήθηκε στις ΠΑΣΟΚ, Πολιτική

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: