Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Φιλελεύθερα πλαφόν

with one comment


Το e-rooster κριτικάρει την αντίδραση της κυβέρνησης στις προθέσεις της MIG για τον OTE, αναπτύσσοντας γνωστά φιλελεύθερα επιχειρήματα. Γράφει:

Εδώ έχουμε το μεγαλύτερο ελληνικό private equity fund να προσπαθεί και να βρίσκεται κοντά σε ότι δεν μπόρεσε να κάνει μια γενιά φιλελεύθερων πολιτικών, την ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση του ΟΤΕ, το σύμβολο του κρατισμού στην Ελλάδα. Αυτή θα ήταν μια μεγάλη νίκη για τον οικονομικο φιλελευθερισμο στην Ελλάδα (μην ξεχνάμε ότι η μοναδική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα έπεσε στη μάχη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ).

Έχω κάποιες αντιρρήσεις, όχι ως προς την θεωρητική ορθότητα των όσων λέει, αλλά σχετικά με την πρακτική εφαρμογή των αρχών του φιλελευθερισμού σε περιπτώσεις όπως αυτή της MIG.

Αν η MIG θέλει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής αγοράς καλό θα ήταν να επενδύσει τα απεριόριστα κεφάλαια της σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Από τόσο μεγάλους παίκτες το μόνο χρήσιμο που μπορεί μία χώρα σαν την Ελλάδα να αποκομίσει είναι η ανάληψη ρίσκου. Αν δεν επενδύσει η MIG σε νέα τεχνολογία και καινοτόμες προσπάθειες τότε ποιος?

Δυστυχώς μέχρι τώρα αρκείται στο να διαφημίζει την απόκτηση και τον έλεγχο μεγάλου μέρους των παραδοσιακών βιομηχανιών της χώρας οι οποίες θα παρέμεναν κερδοφόρες και χρήσιμες και χωρίς τον κύριο Βγενόπουλο. Μέχρι τώρα έχει κάνει απλώς πλουσιότερα κάποια ιστορικά τζάκια της Αθήνας.
Ο συγγραφέας του e-rooster έχει δίκιο. Θεωρητικά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να βάζει πλαφόν στην συμμετοχή ιδιωτών σε επιχειρήσεις. Έχει όμως κάθε ρεαλιστικό δικαίωμα και ανάγκη να αξιολογεί και να επιλέγει σε ποιους θα πουλήσει, να αντιστέκεται σε επιθετικές κινήσεις όπως ο κάθε ιδιώτης και να προστατέυει την εταιρία της από κακούς μνηστήρες (κάτι που δεν έκαναν οι ιδιώτες που πούλησαν άρον άρον στην MIG κερδοφόρες επιχειρήσεις). Όταν μάλιστα το κριτήριο δεν είναι αποκλειστικά το κέρδος τότε το δικαίωμά και η ανάγκη της πρέπει να είναι λίγο περισσότερο σεβαστά.
Και θα πρέπει να είμαστε κι εμείς λίγο πιο προσεκτικοί. Ανάμεσα στην ελεύθερη αγορά των μετριοτήτων-μεγαλοεπενδυτών που απλώς εκμεταλλεύονται ξένα κεφάλαια για να κερδοσκοπήσουν αυτοί και οι φίλοι τους και των κρατικών πλαφόν που έχουν σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των εισαγόμενων επενδύσεων, προτιμώ αναφανδόν το δεύτερο. Για μένα το ζητούμενο είναι ένας φιλελευθερισμός απαλλαγμένος από δογματισμούς και αυταπάτες.

Advertisements

Written by Christos

18 Δεκεμβρίου 2007 στις 12:33 πμ

Αναρτήθηκε στις Οικονομία

Tagged with , ,

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. Φίλε κάνεις μεγάλο λάθος.

  Το e-rooster δεν κριτικάρει την επιλογή του κράτους να πουλήσει ή όχι μια δημόσια επιχείρηση. Εφόσον έχει μετοχές αναγνωρίζονται στο κράτος όλα τα δικαιώματα που έχει οποιοσδήποτε άλλος ιδιώτης επιχειρηματίας.

  Στην περίπτωση της MIG το κράτος κάνει κάτι άλλο. Δεν περιορίζεται στο να μην πουλήσει τις δικές του μετοχές (δικαιώμά του, ας τις δώσει όπου αυτό κρίνει καλύτερα ή ας μην τις δώσει πουθενά). Απαγορεύει νομοθετικά σε έναν ιδιώτη μέτοχο να πουλήσει μετοχές του σε έναν άλλο ιδιώτη χωρίς την έγκρισή του! Εσύ δεν μπορείς να πουλήσεις σε μένα τις μετοχές σου και να ασκήσεις τα δικαιώματά σου ως μέτοχος. Αυτό είναι η ωμή παρέμβαση του κράτους που καταγγέλεται. Και επεκτείνεται όχι απλά στις ΔΕΚΟ αλλά σε όσες επιχειρήσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές) η κυβέρνηση αυθαίρετα κρίνει ως «εθνικής σημασίας».

  Στην περίπτωση μάλιστα της MIG η διάταξη είναι απροκάλυπτα φωτογραφική βάζοντας πλαφόν 20% μείον μία μετοχή, ώστε να μην μπορεί η MIG να ενσωματώσει τα κέρδη της από τον ΟΤΕ στα δικά της (όπως κάνουν όλες οι εταιρίες επενδύσεων) και να αναγκαστεί ουσιαστικά να πουλήσει.

  Δογματισμός και αυταπάτη δεν είναι η υπεράσπιση της οικονομικής μας ελευθερίας. Είναι όμως αυταπάτη η υπεράσπιση του παρασιτικού κρατισμού, που βλάπτει και την τσέπη μας και την ελευθερία μας, στο όνομα της μετριοπάθειας ή του μέσου δρόμου.

  Lathos

  28 Ιανουαρίου 2008 at 2:02 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: