Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

3 Πυλώνες

leave a comment »


Ο Μίμης Ανδρουλάκης κατέθεσε μία πρόταση με τίτλο Ζητείται ένα πρόσωπο κλειδί .

Θεωρώ ότι μία τέτοια συζήτηση στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, είναι πολύ κρισιμότερη από όσο πιθανόν αρχικά φαντάζει. Πάνω στην ίδια συλλογιστική, η παρακάτω πρόταση, ίσως να συμβάλει σε μία γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος της κομματικής δομής και ηγεσίας.

Η ηγεσία Παπανδρέου με τα καλά και τις αδυναμίες της εμφανίζει μία κατάσταση που πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε, και την οποία μπορούμε να εξετάσουμε τώρα πιο ψύχραιμα από ότι 3 μήνες πριν. Και ίσως αποτελέσει αφορμή για αλλαγές στην δομή του κόμματος έτσι ώστε από τη μία να προσαρμοστεί στη σημερινή ηγετική πραγματικότητα και από την άλλη να καταλήξει σε μία νέα μορφή κομματικής παρουσίας και οργάνωσης.

Αυτή η νέα κομματική δομή μπορεί να βασιστεί 3 βασικούς πυλώνες:

  1. Ο οργανωτικός πυλώνας. Έχει την ευθύνη της κομματικής λειτουργίας και της δημιουργίας όλου του απαραίτητου οργανωτικού υποστρώματος πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί η λειτουργία των αποκεντρωμένων οργανώσεων, η σύνδεση τους με την κεντρική κομματική δομή, η αυτο-οργάνωση, η συμμετοχικότητα, η χρήση της τεχνολογίας και η ενεργοποίηση των μελών. Την ευθύνη του οργανωτικού πυλώνα θα έχει ο γραμματέας του κόμματος και η οργανωτική γραμματεία η οποία θα έχει πλήρη αυτονομία δράσης και θα εκλέγεται από το συνέδριο.
  2. Ο πυλώνας πολιτικής και ιδεολογικής παραγωγής, που φέρει την καίρια κομματική ευθύνη για την παραγωγή προγράμματος και οράματος, για την κινηματική παρέμβαση και την ιδεολογική αναγέννηση. Αυτός ο πυλώνας πρέπει να καθοδηγείται από έναν προεδρικό θεσμό και ένα πολιτικό συμβούλιο, με χαρακτηριστικά ιδεολογικής καινοτομίας, που βασιζόμενος σε μία σωστή οργάνωση προχωράει το κόμμα πέρα από την πολιτική καθημερινότητα απαλλαγμένος από τους περιορισμούς των κυβερνητικών/διαχειριστικών δραστηριοτήτων (τεχνοκρατισμός, πολιτικό κόστος, εξειδικευμένη αντιμετώπιση προβλημάτων).
  3. Ο πυλώνας διακυβέρνησης που έχει ως σκοπό την μεταφορά της πολιτικής παραγωγής του κόμματος στην κυβερνητική πρακτική. Ο συγκεκριμένος πυλώνας θα έχει ως σημείο αναφοράς έναν εκτελεστικό ηγέτη προορισμένο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, που θα εστιάζει στην καθημερινή κυβερνητική πραγματικότητα και στην κοινοβουλευτική παρουσία ενώ θα πρέπει να διακρίνεται για τα επικοινωνιακά του προσόντα και τις ικανότητες διαχείρισης του πολιτικού κόστους και ρίσκου. Αυτός θα είναι ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο συντονιστής των τομέων και ο μελλοντικός πρωθυπουργός.

Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι η θεσμοθέτηση διακριτών ρόλων μεταξύ των τριών πυλώνων και ταυτόχρονα η εξασφάλιση ποιοτικών διαδικασιών όσμωσης μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί:

  • η απαλλαγή του κόμματος από την καταστροφική ταλάντευση μεταξύ κυβερνητισμού, πολιτικής παραγωγής και οργανωτικής εσωστρέφειας μέσω ενός εσωκομματικού διαχωρισμού των εξουσιών,
  • η αποδοτικότερη αξιοποίηση του ηγετικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ.

Απαραίτητο εργαλείο για την σωστή εφαρμογή αυτής της τρισδιάστατης οριζόντιας οργανωτικής δομής αποτελεί η αρχή των ασυμβιβάστων που έχει προταθεί εδώ και καιρό από πολλούς. Με βάση αυτή την αρχή, τα στελέχη του κόμματος θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στα όργανα μόνο ενός από τους 3 πυλώνες. Μία τέτοια ριζική αλλαγή στην φιλοσοφία του κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην αρμονική διάχυση της κομματικής εξουσίας, χωρίς επικαλύψεις, προσωπικούς ανταγωνισμούς και ανούσιες αμφιταλαντεύσεις. Επίσης, η αρχή του ασυμβιβάστου θα ήταν καλό να επεκταθεί και να διατρέξει οριζόντια και το εσωτερικό των πυλώνων όπου αυτό είναι αναγκαίο. Σε αυτή τη βάση, τέτοιου τύπου αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή για μία συζήτηση πάνω σε ευρύτερες πολιτικές, και γιατί όχι συνταγματικές αλλαγές, όπως την εφαρμογή του ασυμβιβάστου μεταξύ βουλευτών και μελών της κυβέρνησης. Σε αυτό ελπίζω να αναφερθώ αναλυτικότερα σε κάποιο επόμενο post.

Ας ελπίσουμε ότι τα επιμέρους ελλείμματα που παρουσιάζουν τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορούν να αποτελέσουν την αναγκαστική αφορμή για αλλαγές στην ηγετική δομή οι οποίες θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες και αναγεννητικές σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Written by Christos

20 Φεβρουαρίου 2008 στις 12:56 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: