Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ 3: Η βάση

leave a comment »


Άκουγα πολλά για τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ (αυτή την φράση μάλλον θα την επαναλάβω πολλές φορές), αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν το πόσο γλαφυρά εικονογραφείται η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την διαδικασία. Η περίφημη «βάση» που τόσα και τόσα λόγια έχουν ξοδευτεί για χάρη της ήταν εκεί μπροστά μου και η παρουσία της ήταν ανάγλυφη και σαφής. Σύνεδροι ΠΑΣΟΚοι όπως ακριβώς θα τους ζωγράφιζε ο κάθε πολίτης εκτός του ΠΑΣΟΚ αν κάποιος του το ζητούσε. Και όλα αυτά αφορούν απλά τη «φυσιογνωμολογία» της υπόθεσης. Η ουσία όμως, η ουσία της βάσης, η ουσία του ΠΑΣΟΚ και της κατάστασης του, βρισκόταν στα πηγαδάκια. Το ήξερα, αλλά η πραγματικότητα πάντα σε ξεπερνάει.

Μετά από ένα εργαστήριο και αρκετές διερευνητικές βόλτες και ομιλίες βρεθήκαμε με τον Provocator για φαγητό σε ένα από τα μαγαζιά του γειτονικού εμπορικού κέντρου. Εκεί κάτσαμε δίπλα σε μία παρέα συνέδρων, αρκετά κοντά ώστε να ακούω την συζήτηση τους, την ζύμωση τους. Θλίψη. Επί μισή περίπου ώρα συζητούσαν κοινότυπα και τεμπέλικα για την κατάσταση της τοπικής τους οργάνωσης. Ήμουν έτοιμος να τους αγνοήσω όταν ξαφνικά έκατσε μαζί τους ο υποψήφιος. Και τότε η «ζύμωση», η μικρή εκείνη διαδικασία της βάσης πήρε άλλον περιεχόμενο και ενδιαφέρον. Όλη η παρέα ζωντάνεψε, το θέμα έγινε επιτέλους ενδιαφέρον, η πολιτική απέκτησε νόημα. Ποιο? Μα προφανώς το πως ο υποψήφιος θα μετατραπεί σε μέλος του Εθνικού συμβουλίου. Ξαφνικά όλη η αγωνία για το μέλλον ενός κόμματος, ενός τόπου, ήρθε στις «κανονικές» τις διαστάσεις. Πόσοι ψήφοι χρειάζονται, ποιοι είναι δυνάμει ψηφοφόροι, που θα βρεθούν, πως θα πειστούν, ποια είναι τα τηλεφωνά τους και που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Η αγωνία της βάσης για το μέλλον του κόμματος σε όλο το μεγαλείο της.

Αυτοί οι άνθρωποι ήταν μεταξύ 35 και 40 και αυτό με πόνεσε πιο πολύ από όλα. Ήταν νέοι άνθρωποι από την επαρχία, που ταξίδεψαν τόσα χιλιόμετρα για να έρθουν εως το TAE KWON DO για να κάνουν τί? Να εκλεγούν ή να έχουν την χαρά να εκλέξουν έναν δικό τους στο Εθνικό Συμβούλιο.

Καταλαβαίνω το γιατί ένας νέος άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ θέλει να εκλεγεί στο καθοδηγητικό όργανο. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτό φαίνεται να είναι το μόνο που θέλει. Τόση ανάγκη για έναν ρόλο? Είναι δυνατόν η ανάγκη υπέρβασης της μετριότητας ενός νέου ανθρώπου να είναι μεγαλύτερη από την αγωνία του για το μέλλον? Κι όμως είναι.

Θλίβομαι και μόνο στην υποψία ότι αυτή είναι η εκπροσώπηση της βάσης του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. Ότι αυτή είναι η βάση του ΠΑΣΟΚ. Όχι η παλιά. Η νέα βάση του ΠΑΣΟΚ. Αν πράγματι είναι, έστω και κατά μία μικρή πλειοψηφία, τότε ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ούτε νέα πολιτική, ούτε αποτελεσματική ηγεσία, ούτε νέες ιδέες, ούτε σύμπνοια. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία, τίποτα δεν σώζει ένα τέτοιο κόμμα. It’s the people, stupid.

Advertisements

Written by Christos

16 Μαρτίου 2008 στις 11:22 μμ

Αναρτήθηκε στις ΠΑΣΟΚ

Tagged with

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: