Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Η Ψιλικατζιάδα και μία λάθος «συγνώμη»

15 Σχόλια


“σε μια δημοκρατία κανείς, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός ή αδύναμος είναι, δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να μην προσβάλλεται…”
Ρόναλντ Ντουόρκιν
από το βιβλίο του Τάσου Παππά
“Ποια Αριστερά Ποια Δεξιά;”

Παρακολουθώ εδώ και 2-3 μέρες το πρωτοφανές ξεκατίνιασμα της ελληνικής blogόσφαιρας για το θέμα της Ψιλικατζούς στην Καβάλα (για περιγραφή της ιστορίας δείτε εδώ και εδώ). Είχα αποφασίσει να μην υποκύψω στον πειρασμό να σχολιάσω το οτιδήποτε για αυτό το «συνταρακτικό» γεγονός που «σημάδεψε» τον Ελληνικό δημόσιο χώρο και για το οποίο έχουν ξοδευτεί πολλά πολλά Megabytes κειμένου από όλες τις πλευρές. Αποφάσισα να συμμετέχω κι εγώ σε αυτό το καρναβάλι (την ώρα που όλοι μας θα έπρεπε να ασχολούμαστε με άλλα) όχι γιατί κατάλαβα ξαφνικά την σημασία που έχει για τον τόπο μία ηλίθια τοποθέτηση σε μία εκδήλωση από μία κοπέλα που αυτοπροσδιορίζεται ως πράσινη ή μορφωμένη αλλά γιατί ως μέλος ενός κόμματος ζητάω εξηγήσεις για την δημόσια συγνώμη που αυτό απηύθυνε προς μία πολίτη ισότιμη με τους υπόλοιπους.

Γιατί ο πρόεδρος ενός κόμματος του ελληνικού κοινοβουλίου αισθάνεται την ανάγκη απολογηθεί σε έναν πολίτη απλά και μόνο επειδή ο δεύτερος προσβλήθηκε από ανθρώπους που κατά δήλωσή τους εκπροσωπούν το πρώτο? Από που και ως πού ένα κόμμα ζητάει συγνώμη επειδή ένα μέλος του εξέφρασε ελεύθερα και δημόσια την άποψη του, όσο ξεφτιλισμένη και αν ήταν αυτή, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη κατεξοχήν στην ελευθερία του λόγου? Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε συγγνώμη για τι ακριβώς? Για τις απόψεις των μελών του? Αυτό είναι πρωτοφανές! Αν κάθε φορά που εκφράζουμε την κρίση μας για κάποιον (επαναλαμβάνω, όσο ξεφτίλα και να είναι αυτή η κρίση) το κόμμα μας έσπευδε να ζητήσει συγγνώμη από τον θιγόμενο καταλαβαίνουμε όλοι ότι άλλη δουλειά δεν θα προλάβαινε να κάνει. Και τέλος, και ίσως το σημαντικότερο, γιατί το ΠΑΣΟΚ ζητάει επισήμως συγνώμη ΜΟΝΟ από την Ψιλικατζού και όχι από όλους όσους έχουν θιγεί από μέλη του?

Ο οποιοσδήποτε εκτίθεται στον δημόσιο χώρο και διάλογο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να δεχτεί και ανίερες επιθέσεις. Έτσι είναι η δημοκρατία μας. Δεν χρειάζεται ο οποιοσδήποτε θιγόμενος ούτε τον οίκτο ούτε την συγνώμη ενός πολιτικού φορέα.

Και ρωτώ, κάθε φοιτητής ή συνδικαλιστής που ακούει μπινελίκια σε γενικές συνελεύσεις από εκπροσώπους κομματικών παρατάξεων είναι αποδέκτης συγνώμης από τα οικεία κόμματα? Ζήτησε ποτέ άλλοτε το ΠΑΣΟΚ συγνώμη για οποιαδήποτε αξιολογική κρίση μέλους του προς άλλους? Πρόκειται να το ξανακάνει? Θα ζητήσει ποτέ το ΠΑΣΟΚ συγνώμη για κάποιον που θα αποκαλέσει εμένα αμόρφωτο? Όχι.

Από την Κωνσταντίνα όμως ζήτησε. Και ζήτησε γιατί η Κωνσταντίνα έχει κοινό και γιατί επέλεξε άστοχα να ζητήσει από το κοινό της να αποδοκιμάσει την προσβολή που της έγινε. Έχει την δύναμη η Κωνσταντίνα να «απαιτεί» συγνώμη και αυτό το ΠΑΣΟΚ το ξέρει. Ο φόβος του καλού ονόματος στην blogoσφαιρα ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την Κωνσταντίνα με πιο προνομιακό τρόπο από ότι άλλους πολίτες.

Μου είναι αδιανόητο το να αφιερώνουμε εν έτι 2008 τόσες σελίδες στο να υπερασπιζόμαστε το προφανές δικαίωμα μίας «αμόρφωτης» να εκφράζεται. Την ίδια στιγμή με θλίβει το γεγονός ότι η δημοφιλία κάποιου στον δημόσιο χώρο τον καθιστά περισσότερο ευαίσθητο στην προσβολή και κατά συνέπεια περισσότερο άξιο συγνώμης σε σχέση με τους υπόλοιπους πους δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους.

Δεν μπορεί ένα ξεκατίνιασμα να αναγορεύεται σε μείζον blogoθέμα επειδή η θιγόμενη τυχαίνει να είναι δημοφιλής. Και τέλος δεν μπορεί ένας σοβαρός πολιτικός θεσμός να ζητάει δημόσια συγνώμη για το ασήμαντο τσίρκο που παίχτηκε στην Καβάλα όταν δεν έχει ζητήσει συγνώμη για άλλα πολύ σοβαρότερα θέματα…

Written by Christos

28 Μαρτίου 2008 στις 8:29 μμ

15 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ρε δε γίνονται αυτά ρεεεε!

  a8lios

  28 Μαρτίου 2008 at 10:00 μμ

 2. άντε ρε κακομοίρη αγράμματε

  null

  29 Μαρτίου 2008 at 3:06 μμ

 3. Φαντάζομαι την τοποθέτηση την άκουσες ο ίδιος για να είσαι τόσο σίγουρος για το τι ειπώθηκε και δεν σου μεταφέρθηκε από αυτούς που κερδίζουν από αυτήν την κατάσταση.
  Φανταζόμαστε πως οι άνθρωποι από την Καβάλα ήταν αυτοί που δημοσιοποίησαν και μεγαλοποίησαν τις όποιες δηλώσεις γιατί επωφελήθηκαν από αυτό.
  Φανταζόμαστε ότι γνωρίζεις ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τις λέξεις ‘αμόρφωτη’ και ‘κακομοίρα’.
  Φανταζόμαστε επίσης πως έχεις ενημερωθεί για τις δράσεις των στελεχών της Καβάλας που ήταν και παρόν στην εκδήλωση.
  Φανταζόμαστε τέλος πως καταλαβαίνεις πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια χιονοστιβάδα για να εξυπηρετήσει τις όποιες σκοπιμότητες π.χ. πωλήσεων.

  καβάλα

  29 Μαρτίου 2008 at 7:14 μμ

 4. Επιτέλους και ένα ιστολόγιο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
  Αυτά έλεγα τόσες μέρες κι εγώ και όλοι οι «σύντροφοι» bloggers πήγαν να με βγάλουν τρελό.
  Να σαι καλά delfinoi.

  krogias

  29 Μαρτίου 2008 at 8:02 μμ

 5. @null
  🙂 μη μου λες τέτοια γιατί θα βγάλω βιβλίο…

  @καβάλα
  είμαι όλος αυτιά…

  @krogias
  έτσι είναι οι «σύντροφοι» συνήθως. Εσύ να σαι καλά.

  Christos

  29 Μαρτίου 2008 at 10:11 μμ

 6. Είμαι γυναίκα και αναρωτιέμαι, γιατί κάτι τέτοια θα πρέπει να συμβαίνουν κυρίως σε γυναίκες.Γιατί θα πρέπει όταν δύο κομπλεξικές ξεκατινιάζονται,να απαίτουν να ασχολούνται όλοι μ’αυτό.Τώρα έγινε θέμα κομματικό, αν έμπαινε και στη βουλή μια επερώτηση, στο ευρωπαίκο δικαστήριο μία καταγγελία? Κυρίες μου, υπάρχει και άλλος δρόμος πιο αξιοπρεπής.Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων,λύνονται και αλλοιώς, με αντίδραση face to face.Γιατί θα πρέπει να γίνεται δημόσιο θέαμα,ακουσμα ή ανάγνωσμα ,όπως στην περίπτωσή σας.Γιάτι «ασθενές μου φύλο» θα πρέπει να κινητοποιήσετε, μια στρατιά ανδρών, για να νοιώσετε ασφαλείς. Βέβαια είχε απήχηση δεν λέω. Εχει μία γοητεία να μετατρέπεις τον τζερτζελέ σε σοβαρό θέμα και το σοββαρό θέμα σε τζερτζελέ. Δες «μεσημεριανά», ειδήσεις και θα καταλάβεις τι εννοώ. Σε έθιξε κορίτσι μου, ρίχνεις ένα ξεγυρισμένο χαστούκι,για να το θυμάται και καθάρισες, εμάς γιατί μας πρήζεις;
  Πήραν και οι άντρες φωτιά, να στηρίξουν το ανυπεράσπιστο κορίτσι από την μέγαιρα την πασόκα, (λες και αυτή δεν θα ήταν τέτοια αν ήταν σ’άλλο κόμα).
  Το χειρότερο είναι ότι τσίμπισε και ο άλλος και ζητάει και συγνώμη. Είπαμε να έχετε πολιτισμό, αλλα με μέτρο ρε παιδιά, μη γίνεστε και γραφικοί. Πάντως πιασάρικο θέμα, δεν λέω,ψοφάμε για «ΨΙΛΟΚΑΤΙΝΙΕΣ».

  ένα παράδοξο κουαρκ

  30 Μαρτίου 2008 at 1:41 πμ

 7. επειδή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πέφτουν μπινελίκια αυτό μας δίνει το δικαίωμα να ξεκατινιάζουμε κάποιον και να γινόμαστε αγενείς;

  Γιατί νομίζεις ότι στα πανεπιστήμια η συμμετοχή είναι για γέλια. Έχω φάει χρόνια και χρονια σε Ελληνικά και μη πανεπιστήμια και η κατασταση είναι απαράδεκτη εδώ.

  Όλες οι επιθέσεις ακόμα και οι λεκτικές πρέπει να είναι κατακριτέες. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να ζητήσει προσωπικά ή όχι ο κύριος Παπανδρέου συγγνώμη, αλλά αυτοί που δημιούργησαν το επεισόδιο θα έπρεπε να διαγραφούν από το κόμμα.

  Υστερά αναρωριούνται ορισμένοι, γιατί το ΠΑΣΟΚ τελευταία πηγαίνει κατα διαόλου. Υπήρχαν τόσοι εκφωνητές, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θίξαν το πρόβλημα στην ρίζα του. Αλλά να μην πω που τους γράψαν.

  tougo

  30 Μαρτίου 2008 at 1:44 πμ

 8. Christo επικοινώνησε μαζί μου

  ananiades

  30 Μαρτίου 2008 at 11:09 πμ

 9. Νομίζω πως τελικά αυτή η ιστορία έχει βγάλει στην επιφάνεια μεγάλες διαφορές στην αντίληψη μας περί δημόσιου λόγου
  @tougo
  Αλίμονο αν οι λεκτικές επιθέσεις είναι κατακριτέες. Να κατακρίνουμε τι? Την αξιολογική κρίση κάποιου ή το ότι τόλμησε να την εκφωνήσει? Νομίζω πως αυτά έχουν λυθεί εδώ και καιρό σε όλες τις χώρες του κόσμου (σε μερικές δε και συνταγματικά όπως στις ΗΠΑ). Αυτό που με φόβισε όμως πραγματικά είναι η άποψη σου ότι «αυτοί που δημιούργησαν το επεισόδιο θα έπρεπε να διαγραφούν από το κόμμα». Ελπίζω να μην εννοείς πραγματικά αυτό που φαίνεται γιατί καταλαβαίνεις το πόσο επικίνδυνο είναι ως άποψη.

  @ananiades
  delfinoienanamoni[at]gmail[dot]com

  Christos

  30 Μαρτίου 2008 at 1:03 μμ

 10. ο μόνος λόγος που είπα αυτό για την διαγραφή ήταν το ότι στο να φτάσει να ζητάει ένας αρχηγός κόμματος συγγνώμη για τα μέλη του, ή πολύ βλάκας είναι ή αυτοί τον φέραν σε πολύ άσχημη θέση.

  Τουλαχιστον για μένα δεν χωράει άλλη εξήγηση.

  tougo

  30 Μαρτίου 2008 at 2:22 μμ

 11. Ζήτησε συγγνώμη γιατί εδώ και χρόνια κάτι τέτοιες μαλακίες των μελών του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει μια πολύ κακή εικόνα. Το γεγονός ότι κάποιοι είναι αναξιοπρεπείς και κάφροι και διεκδικούν να εκπροσωπούν ολόκληρο το κίνημα είναι που έκανε τον Παπανδρέου να ζητήσει συγγνώμη, και στην τελική καλά έκανε. Οι μόνοι που ενοχλήθηκαν από τη συγγνώμη ήταν οι ίδιοι οι ΠΑΣΟΚοι οι οποίοι κόπτονται μην τυχόν και πέσει λίγο η μύτη τους, όλοι οι άλλοι είπαν ότι είναι προς τιμήν του και αρκεί να κάνετε μια βόλτα σε διάφορα ιστολόγια ποικίλων χρωμάτων για να το διασταυρώσετε. Από εκεί και πέρα το γιατί ζήτησε συγγνώμη από την Κωνσταντίνα και όχι από την θεία μου την χίπισσα είναι προφανώς μια αστεία ερώτηση, η κίνηση ήταν συμβολική και δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια! Και επειδή λες ότι η Κωνσταντίνα έτυχε προνομιακής μεταχείρισης, η συγγνώμη δεν είναι προνόμιο, είναι το πρέπον. Είναι πολύ κρίμα που ακόμα και τη φιλότιμη συγγνώμη πάτε να την προσάψετε ως αρνητικό. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι τα μέλη του, όχι η ηγεσία του!

  harisheiz

  30 Μαρτίου 2008 at 4:47 μμ

 12. @harisheiz
  Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ (και τα μέλη του είναι πολύ μεγάλο κομμάτι του προβλήματος) το ξέρουμε πολύ καλά. Και δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που εκφράζονται τα μέλη του αλλά με άλλα πιο σημαντικά και κυρίως πιο πολιτικά πράγματα. Όπως όμως κάποιοι δεν δέχονται «μαθήματα συνταγματικού savoir vivre» έτσι θα επιτρέψεις και σε μας να μην δεχόμαστε μαθήματα savoir vivre γενικά.
  Αυτό που με απασχολεί είναι ότι κανένας από εσάς τους θιγμένους και τους προασπιστές της πολιτικής ευγένειας δεν πήρε θέση όταν ο Καραμανλής δημόσια χαρακτήρισε τον τότε πρωθυπουργό Σημίτη αρχιερέα της διαπλοκής. Επίσης θα ήταν καλό και τίμιο όλοι όσοι κόπτονται για δημόσιες προσβολές και για ήθος διαλόγου να απαιτήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγώμη για τον αναξιοπρεπή χαρακτηρισμό που εξαπέλυσε εναντίον του πρωθυπουργού (χαρακτηρίζοντας τον «Νονό» μέσα στο κοινοβούλιο), όχι ένα απλό μέλος αλλά ο ίδιος ο πρόεδρός του Αλαβάνος. Δεν μπορεί το βρίσιμο ενός πρωθυπουργού από έναν πρόεδρο κόμματος μέσα στη βούλή να θεωρείται αγωνιστική αντιπολίτευση και το βρίσιμο ενός πολίτη από ένα μικρό μέλος να θεωρείται κομματική καφρίλα. Κάποιοι δίνουν παραδείγματα….

  Christos

  30 Μαρτίου 2008 at 5:37 μμ

 13. εγώ τουλάχιστον προσωπικά καταδικάζώ κάθε καφρίλα από οπου και να έρχεται. Η βουλή τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μου θυμίζει τα τηλεοπτικά παράθυρα. Λίγοι μιλάνε σοβαρά και με στοιχεία και προτάσεις και πολλοί λένε μπούρδες απλά για εντυπωσιασμό.

  Δηλάδη όταν ακούτε τον οποιονδήποτε αρχηγό κόμματος να χρησιμοποιεί υβριστικούς όρους, δεν σας πιάνει αηδία;

  Έχουμε καταντήσει να ψηφίζουμε τον λιγότερο χειρότερο και όχι τον καλύτερο.

  Ξεφύγαμε λίγο από το θέμα…αλλά τι να κάνεις.

  tougo

  30 Μαρτίου 2008 at 6:59 μμ

 14. Χρήστο,

  α) Μαθήματα δεν κάνω σε κανέναν, ούτε δέχομαι επίσης, την άποψη μου λέω και ακούω τις απαντήσεις για να ανταπαντήσω, διάλογο κάνουμε…

  β) Όσο κάνουμε αυτόν τον διάλογο, βασική προϋπόθεση για να συνεννοούμαστε είναι να μην μιλάμε με εμείς και εσείς κλπ. Γι’ αυτό εμένα δεν θα με εντάσσεις σε κανένα «εμείς» ή «εσείς» σε παρακαλώ, εγώ είμαι μονάδα και ως μονάδα σου απαντώ. Δεν με γνωρίζεις και γι’ αυτό δεν μπορείς να μου αποδίδεις απόψεις που δεν πρεσβεύω ή να αναφέρεσαι σε γεγονότα για τα οποία δεν γνωρίζεις τι στάση κράτησα ή αν πήρα θέση. Δεν γνωρίζεις λοιπόν αν υπερασπίστηκα η όχι τον Καραμανλή ή τον Σημίτη σε αντίστοιχα περιστατικά (όπως αυτά που αναφέρεις). Μίλα επί της ουσίας των επιχειρημάτων λοιπόν και όχι με παραδείγματα τα οποία είναι μάλλον διαφορετικού τύπου περιστατικά από το συγκεκριμένο.

  γ) Με αυτό που γράφεις ουσιαστικά ενισχύεις αυτό που λέω εγώ, μέσα στο χάος της πολιτικής αναξιοπρέπειας κάποιος είχε το κουράγιο να πει μια συγγνώμη… Το ιδανικό βεβαίως θα ήταν να ζητήσουν και οι άλλοι συγγνώμη (Καραμανλής, Αλαβάνος). Το «νονός» και το «αρχιερέας της διαπλοκής» προφανώς και δεν είναι αγωνιστική αντιπολίτευση, μαλακία είναι και τζάμπα μαγκιά, όποιος έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος είναι νονός να τα παραδώσει στον εισαγγελέα αλλιώς να το βουλώνει, απλά τα πράγματα. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος γίνεται με συνθήματα αντί για επιχειρήματα είναι γιατί μόνο αυτό ενδιαφέρει τους Έλληνες. Το ζήτημα είναι πως αυτό θα αλλάξει και τελικά τι είδους πολιτικό πολιτισμό θέλουμε. Όταν η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου (και το σθένος του να ζητήσει συγγνώμη για την μαλακία των άλλων προκειμένου να δείξει ότι τέτοιες κινήσεις δεν εκφράζουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ) είναι κάτι που του χρεώνεται ως αναπηρία τότε μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν ο πολιτικός πολιτισμός.

  δ)Επιπλέον, ο Παπανδρέου δεν ζήτησε συγγνώμη για το βρίσιμο επειδή το θεωρεί κομματική καφρίλα, αλλά για να ξεκαθαρίσει ότι είναι μια ατομική καφρίλα που δεν εκφράζει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε κριτική στο ύφος αλλά στο περιεχόμενο και είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει εφόσον η συγκεκριμένη κοπέλα παρουσιάστηκε η ίδια ως μέλος του ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας η άποψη της να ακουστεί ως άποψη του ΠΑΣΟΚ και όχι ως προσωπική άποψη, τουλάχιστον έτσι φάνηκε. Ε αυτή η άποψη είναι θεμελιωδώς άκυρη έως συγκρουόμενη με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και δεν πρεσβεύει την πλειοψηφία των μελών του (τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω). Αυτό θέλησε να καταδείξει ο Παπανδρέου και εγώ που δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι τον τιμά.

  harisheiz

  30 Μαρτίου 2008 at 10:38 μμ

 15. @harisheiz
  Συγνώμη αν υπήρξα λίγο επιθετικός αλλά με αυτά που ακούμε σε αυτή την ιστορία και με την προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν εντυπώσεις έχω γίνει (μάλλον αδικαιολόγητα τις περισσότερες φορές) λίγο καχύποπτος.
  Δεν διαφωνώ επί της ουσίας περί πολιτικού πολιτισμού. Απλά ανάμεσα στην ευγένεια και την ελευθερία του καθενός να εκφράζεται κατά βούληση χωρίς να χρειάζεται να απολογείται κάποιος άλλος (ή ακόμη και ο ίδιος) για αυτά που λέει, επιλέγω το δεύτερο.
  Τέλος καλό είναι κάποια στιγμή να δούμε και τι ακριβώς συνέβη, γιατί αν τα όσα ειπώθηκαν, δεν ήταν, ούτε εμφανίστηκαν, αλλά απλά φάνηκαν σε κάποιους ως τοποθέτηση του κόμματος και όχι του προσώπου τότε όπως καταλαβαίνεις όλη η τελευταία σου παράγραφος (και πολλές παράγραφοι άλλων) μάλλον δεν ισχύουν.

  Christos

  30 Μαρτίου 2008 at 10:53 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: