Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Μία νίκη χρήσιμη για όλους

leave a comment »


Το Βουκουρέστι αποτέλεσε μία αδιαμφισβήτητη νίκη για την ελληνική (εξωτερική και όχι μόνο) πολιτική σε πολλά επίπεδα.

Καταρχήν καταφέραμε επιτέλους να προσδώσουμε στο (δικαιολογημένα μέχρι πρότινος χαρακτηρισμένο από τους ξένους) πιο ηλίθιο μείζον θέμα ρεαλιστικές και λογικές διαστάσεις. Είπαμε ουσιαστικά ότι δεν ασχολούμαστε πλέον με τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό του γειτονικού λαού, μας ενδιαφέρει μόνο μία λογική ονομασία ενός κράτους που μοιράζεται μία ιστορικά καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Περάσαμε με αυτόν τον τρόπο από την απαράδεκτη αμφισβήτηση του στοιχειώδους δικαιώματος ενός λαού να αυτοπροσδιορίζεται, στην απόλυτα λογική επιθυμία η ονομασία ενός κράτους να περιγράφει με σαφήνεια τα γεωγραφικά του χαρακτηριστικά χωρίς να περιγράφει τίποτα περισσότερο αλλά και τίποτα λιγότερο από αυτό που τελικά είναι.

Το βασικότερο όμως στοιχείο νίκης κατά τη γνώμη μου δεν ήταν το ίδιο το διπλωματικό διακύβευμα, το οποίο δεν έχει καν λυθεί ακόμη. Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε σε αυτή τη διαδικασία είναι το ότι η Ελλάδα μετά από πολύ καιρό κατάφερε κάτι που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ καιρό να καταφέρουν. Κατέστησε διεθνώς σαφές ότι δεν είναι δυνατόν ένα τσούρμο ασήμαντων φασιστογιάπιδων να αγνοούν επιδεικτικά κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης μίας διαφωνίας και ειλικρινούς προσπάθειας συμβιβασμού για ένα διεθνές θέμα επιδιδόμενοι σε μαγκιές με τις πλάτες των Αμερικανών. Έδειξε η Ελλάδα στο Βουκουρέστι ότι οι αναδυόμενοι δορυφόροι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εδώ είναι Ευρώπη και ότι η Αμερικανική ομπρέλα που προστάτευε αδιαλλαξίες, μαξιμαλισμούς και πολιτικές καριέρες ηλιθίων αρχίζει να βάζει νερά. Κατάφερε η ελληνική πολιτική όχι μόνο να εξουδετερώσει τον εγχώριο εθνικισμό και τους πολέμιους της ευρωπαϊκής αντίληψης περί διενέξεων, αλλά και (μόνη της στην ουσία) να στείλει ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους των Ευρωπαίων στα νέα φιλοατλαντικά μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να σέβονται λίγο περισσότερο τον σαφώς χρησιμότερο τρόπο σκέψης της γηραιάς ηπείρου. Και όλα αυτά τα κατάφερε σε μία σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου ήταν σαφώς πιο δύσκολο να περάσει ένα τέτοιο μήνυμα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν και πιο μεγάλης σημασίας.

Τέλος μεγάλη νίκη αποτέλεσε και η συσπείρωση του πολιτικού κόσμου γύρω από την νέα στρατηγική που ακολουθήθηκε. Το ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού στην σύνοδο του ΝΑΤΟ αποτέλεσαν μονόδρομο είναι μία νίκη όλου του πολιτικού κόσμου ο οποίος απέδειξε ότι τις λίγες στιγμές που αναγκάζεται να σκεφτεί λογικά το κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία. Βέβαια πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση οι μόνοι αντίπαλοι ήταν μερικοί αμφιβόλων πολιτικών ικανοτήτων εθνικιστικοί χώροι. Δεν υπήρχαν ούτε συντεχνίες που έχαναν κεκτημένα ούτε οικονομικά συμφέροντα που να αντιτίθενται, ήταν απόντα δηλαδή τα συνήθη εμπόδια που στερούν από τους πολιτικούς μας θεσμούς την απλή λογική και τον (απίστευτα χρήσιμο όπως αποδείχτηκε) ρεαλισμό. Και αυτό είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από αυτή τη διπλωματική νίκη.

Advertisements

Written by Christos

6 Απριλίου 2008 στις 12:25 μμ

Αναρτήθηκε στις Επικαιρότητα, Πολιτική

Tagged with ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: