Δελφινοι

πάλι παραιτήθηκε ο Αλαβάνος?

Ο ΟΤΕ πωλείται! Γιατί όχι;

6 Σχόλια


Έξω από κάθε κτίριο του ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι που αντιδρούν στην πώλησή του, έχουν αναρτήσει ένα τεράστιο πανό, που γράφει:

«Ο ΟΤΕ πωλείται! Γιατί;»

Κι εγώ, ως άλλος provocator, έρχομαι να ρωτήσω:

Γιατί όχι;

Έχω ακούσει κι έχω διαβάσει διάφορες κραυγές και κορώνες εναντίον της πώλησης του ΟΤΕ. Κανένας όμως, δεν έχει καταφέρει να μου εξηγήσει με απλά λόγια, γιατί είναι εναντίον της πώλησης του ΟΤΕ. Θ’ ακριβύνει η αστική μονάδα; Θα μας υποκλέψουν κρατικά μυστικά οι Γερμανοί; Θα χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες υπάλληλοι στον ΟΤΕ; Τι; Ποιο είναι το μεγάλο κακό που θα μας βρει αν πουλήσουμε τον ΟΤΕ;

Η πιο τεκμηριωμένη άποψη εναντίον της πώλησης του ΟΤΕ είναι -ποιου άλλου;- του Μίμη Ανδρουλάκη. Απαντώντας σ’ έναν αναγνώστη των Νέων, γράφει:

Από μια άποψη είναι κάτι χειρότερο. Είναι επίσημη ομολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο Έλληνας “οδηγός”, σε κάθε περίπτωση, είναι ανίκανος, άσωτος και μέθυσος και καλύτερα να πάρει το “όχημα” ένας «Γερμανός» για να μην το καταστρέψει. Είναι επίσης εγκατάλειψη του ονείρου για Έλληνες περιφερειακούς πρωταθλητές στην ευρύτερη περιοχή μας. Πολύ φοβούμαι ότι μετά τον ΟΤΕ θα αναγκαστούν, για μια σειρά λόγους, να αναδιπλωθούν και οι τράπεζες στη “μικρή Ελλάδα” εγκαταλείποντας τις ισχυρές θέσεις που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι τότε το τέλος του ονείρου για μια ελληνική “παγκοσμιοποίηση” στα Βαλκάνια, την Τουρκία και ίσως και αλλού. Προς θεού δεν είναι γενικά και αφηρημένα έγκλημα οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές. Είναι όμως απιστία να επιτρέπεις σε δύο μεγαλομέτοχους σε συμπαιγνία, τη Marfin και το κράτος, να πωλούν στα 26 ή στα 29 ευρώ ενώ οι άλλοι μέτοχοι ειδικά οι μικρομέτοχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Γιατί πουλά ακριβά η Marfin και καλά κάνει από την πλευρά της; Γιατί πουλά τον αέρα της παραχώρησης ενός μάνατζμεντ που δεν της ανήκει. Έχουμε συνεπώς ωμή παράβαση του νόμου για την ισότητα των μετόχων.

Μίμη μου, συγγνώμη, αλλά δε με καλύπτεις. Να μιλήσουμε περί απιστίας και για διαφυγόντα κέρδη του Ελληνικού Δημοσίου, να το καταλάβω. Αλλά έναν πρακτικό, χειροπιαστό λόγο, δε μου δίνεις…

Συνεπώς, απευθύνω αυτό το ερώτημα προς κάθε στέλεχος και φίλο του ΠΑΣΟΚ ή του Συνασπισμού (το ΚΚΕ δε μ’ ενδιαφέρει, ζει στο δικό του, φανταστικό κόσμο).

Γιατί δε θέλετε να πουληθεί ο ΟΤΕ;

Advertisements

Written by daskalakos

13 Μαΐου 2008 στις 8:29 πμ

Αναρτήθηκε στις Επικαιρότητα, Πολιτική

Tagged with

6 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ως πελάτη της Cosmote, θα με βόλευε πολύ αύριο να γίνω συνδρομητής της T-mobile, ενός από τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει παγκόσμιες υπηρεσίες, κάτι που μόνο η Vodafone προσφέρει στη χώρα μας.

  Όμως, σαν Έλληνα, δεν πιστεύω ότι η αξία του ΟΤΕ μπορεί να αποτιμηθεί με την τιμή της μετοχής του χρημαστιστηρίου. Ο ΟΤΕ ήταν η κύρια αιχμή του δόρατος – αν κάνω λάθος, ή αν κάποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία, ας με διορθώσει, που συμπαρέσυρε την μεγάλη εξάπλωση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Οι επενδύσεις του ΟΤΕ – που τώρα αρχίζουν να αποδίδουν καθώς ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο των χωρών αυτών – συμπαρέσυραν μαζί τους την εξάπλωση στα Βαλκάνια πολλών άλλων επιχειρήσεων – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τράπεζες. Έχω φίλους που εργάζονται σε τέτοιες εταιρίες που τους στέλνουν κάθε τρεις και λίγο στα βόρεια. Αν δεν έχουμε τον ΟΤΕ και έχουμε την DT (γιατί περί αυτού πρόκειται, σε δυο χρόνια δεν θα υπάρχει ΟΤΕ), θα διατηρηθεί ο ρυθμός εξάπλωσης των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή; Ή μήπως θα συρρικνωθούμε στα καθ’ ημάς, αφήνοντας το πεδίο στην DT και τις γερμανικές επιχειρήσεις που την ακολουθούν;

  Και αν μειωθεί όχι μόνο λόγω του αφελληνισμού του ΟΤΕ, αλλά λόγω και της επιβράδυνσης των ελληνικών επενδύσεων στην περιοχή, η οικονομική παρουσία της Ελλάδας, τι σημαίνει άραγε σε διπλωματικό επίπεδο; Το ό,τι θα πάρουμε ως κράτος 28 ή 30 ευρώ ανά μετοχή αντί των 19 που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο είναι αρκετό για να ισοφαρίσει τέτοια απώλεια;

  Μήπως υπό αυτό το πρίσμα, το επιχείρημα ότι ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πουλήσει σε ξένους τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αποκτά άλλη σημασία; Σημειώνω ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες βάζουν εμπόδια σε τέτοιες μεταβιβάσεις, όπως πρόσφατα μας θύμησε ο Μπερλουσκόνι.

  archimedes

  13 Μαΐου 2008 at 8:32 μμ

 2. Αυτό το επιχείρημα μου είναι τελείως ακατανόητο. Δηλαδή η Εθνική που αποκόμισε ένα τεράστιο ποσοστό των κερδών της από τις επενδύσεις της στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, θα σηκωθεί ένα πρωί και θα την κάνει ή θα σταματήσει να επεκτείνεται σε άλλες εξίσου κερδοφόρες αγορές επειδή ο ΟΤΕ δεν είναι πλέον ελληνικός???
  Τέτοιου τύπου τεχνητά επιχειρήματα προκειμένου να χτυπηθεί σώνει και καλά η κυβέρνηση για μία πράξη που θα σίγουρα θα έκανε και το ΠΑΣΟΚ αν ήταν κυβέρνηση (και καλώς), στερούν αξιοπιστία και το χειρότερο βάζουν άσχημες υποθήκες για το μέλλον.

  Christos

  13 Μαΐου 2008 at 10:42 μμ

 3. Η Εθνική σηκώθηκε και πήγε στην Τουρκία μόνη της, με την αξία της και το μέγεθός της. Στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και αλλού, μαζί με τον ΟΤΕ πήγαν εκτός από τις τράπεζες, πολλοί εγχώριοι προμηθευτές και εργολάβοι του οργανισμού – και δεν μιλάμε μόνο για τους μεγαλοπρομηθευτές, μιλάμε για πολλές μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Αναμφισβήτητα ελληνικές επιχειρήσεις θα είχαν πάει χωρίς τον ΟΤΕ. Θα είχαν όμως το ίδιο έντονη παρουσία;

  Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το μόνο ουσιαστικό επιχείρημα. Τα άλλα επιχειρήματα του στυλ κονομάει ο MIG και όχι το ελληνικό κράτος, δεν μπορεί να τα επικαλείται το ΠΑΣΟΚ – ας τα λέει ο Αλέκος, η Αλέκα και ο Αλέξης. Το ΠΑΣΟΚ πούλησε το 66% που επέτρεψε στον κάθε MIG να παίζει τέτοια παιχνίδια. Ο MIG είτε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση (κάνοντας κάτι που η ΝΔ μόνη της δεν θα μπορούσε να κάνει), είτε μόνος του (βρήκε αγοραστή που ανά μετοχή δίνει 6 ευρώ πάνω από το χρηματιστήριο, και που η κυβέρνηση προτιμά για να απαλλαγεί από τον MIG), κάνει το παιχνίδι του – χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι, όχι φιλανθρωπικό ίδρυμα.

  Αν λοιπόν στο ερώτημα που έθεσα σχετικά με την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων απαντάς ότι η παρουσία ή όχι ελληνικού ΟΤΕ είναι αδιάφορη, τότε εγώ λέω καλώς να πάρει τον ΟΤΕ η DT.

  archimedes

  14 Μαΐου 2008 at 8:33 μμ

 4. μαζί με τον ΟΤΕ πήγαν εκτός από τις τράπεζες, πολλοί εγχώριοι προμηθευτές και εργολάβοι του οργανισμού – και δεν μιλάμε μόνο για τους μεγαλοπρομηθευτές, μιλάμε για πολλές μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις

  Και πώς η πώληση του ΟΤΕ εμποδίζει αυτές τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν α) να συνεργάζονται με τον ΟΤΕ στα Βαλκάνια και β) να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια;

  daskalakos

  14 Μαΐου 2008 at 10:46 μμ

 5. Προφανώς και η ως τώρα παρουσία είναι ισχυρή και δεν ξεγράφεται άμεσα. Αν όμως ο ΟΤΕ δεν είναι πια ΟΤΕ αλλά DT, τότε μήπως θα αρχίσει να προτιμάει τους Γερμανούς από τους Έλληνες προμηθευτές; Ή για να το πούμε με άλλα λόγια, αν ο ΟΤΕ είχε πουληθεί το 1993, αμφιβάλλεις ότι θα ήταν σημαντικά μικρότερη η εξάπλωση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια; Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για επενδύσεις που θα μπορούσε να κάνει στα επόμενα χρόνια σε άλλες αγορές ένας ελληνικός ΟΤΕ.

  archimedes

  15 Μαΐου 2008 at 9:56 μμ

 6. Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ.

  Δε βλέπω καμιά αιτιακή σχέση ανάμεσα στις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια και την παρουσία του ΟΤΕ στην περιοχή. Το ένα ενδεχομένως να συμπληρώνει το άλλο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ την παρουσία του ΟΤΕ ως προϋπόθεση για την επεκτατική, οικονομική πολιτική μας στα Βαλκάνια.

  daskalakos

  15 Μαΐου 2008 at 11:18 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: